Publicat el 12/08/2018

Arenys celebra una nova edició de La Pesta a Santa Maria  amb més força i il·lusió que mai

Les diverses escenes que formen la representació implicaran un gran nombre d’arenyencs que, de forma desinteressada, ens farà reviure uns fets que van passar a final del segle XVI a la vila. Així, ‘La Pesta a Santa Maria d´Arenys’ és ja un esdeveniment de prestigi i d’interès cultural i festiu, que està captant l’atenció de persones de tota la geografia catalana.

El 15 d’agost, entre les 19.30 h i les 23.30 h, Arenys de Mar s’omplirà de representacions, música i dansa per celebrar com sant Roc va deslliurar la població de Santa Maria d’Arenys de la pesta bubònica.
La representació s’inscriu dins dels actes de les festes de Sant Roc, Vot de Vila d’Arenys de Mar, i compta amb la col·laboració de més 350 persones que participaran com a actors, figurants, personal tècnic, ballarines, músics, etc.
Per primera vegada, ‘La Pesta’ iniciarà el seu recorregut escènic a la platja de la Picòrdia a dos quarts de vuit del vespre. De l’embarcació Odina en desembarcaran embalums que des de fa mesos emmagatzemaven a la bodega. Entre els fardells també hi viatja la pesta, que s’escampa per tota la vila…
A grans trets, aquest és el punt d’inici de ‘La Pesta a Santa Maria d’Arenys’. Seguidament, entre les vuit del vespre i dos quarts d’onze de la nit, s’aniran repetint les representacions que expliquen la història:
les autoritats es treuen les puces de sobre i busquen enriquir-se amb la desgràcia; els metges, apotecaris i remeieres busquen solucions, sense trobar-les; molts infants queden orfes i són carn de l’hospici i les ploraneres expressen públicament el dolor dels familiars que han d’acomiadar els seus morts malalts de pesta.
Però aquestes seran només algunes de les escenes que es viuran a ‘La Pesta a Santa Maria d’Arenys’. La tenebrosa dansa de La Pesta enguany incorpora novetats, com ara nous personatges que formaran part de la iconografia de l’espectacle.
L’apoteòsica escena final tindrà lloc a les 23 h, a la plaça de l’Església. Sant Roc farà una espectacular arribada i, una vegada a la plaça, deslliurarà la vila de la malura.
La Pesta al dia amb la tecnologia
Tot i que els fets que s’hi expliquen estan datats a final del segle XVI, l’esdeveniment disposarà de tecnologia del segle XXI. La pàgina web explica tots els detalls de l’espectacle i el canal d’Instagram (@lapestaarenys) recull una selecció de fotografies d’edicions anteriors.
Com l’any passat, cadascuna de les escenes teatrals disposarà d’un codi QR que ubicarà l’espectador en el context històric i el que succeeix en aquell espai.
D’aquesta forma es vol facilitar el recorregut per als arenyencs i, sobretot, per a les persones d’altres indrets de la geografia catalana que visitin la vila, per descobrir què és el que va passar a final del segle XVI a la vila de Santa Maria d’Arenys i com va ser, gràcies a sant Roc, que els arenyencs es van deslliurar de la malura.

La Pesta a Santa Maria d’Arenys, organitzada per l’Associació La Pesta d’Arenys amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Arenys de Mar i la Regidoria de Turisme, compta amb la participació desinteressada d’aproximadament 350 persones, d’Arenys de Mar i d’altres poblacions del Maresme.

Dimecres 15 d’agost.  Horaris:
19.30 – 20.30 h: Inici de La Pesta a Santa Maria d’Arenys, amb un desembarcament a la platja de la Picòrdia
20.30 – 22.30h: escenes a diversos punts del nucli antic
22.45 – 23.00h: Dansa de la pesta, al capdevall de la Riera
23.00 – 23.30h: Acte Final, a la plaça de l’Església
23.45 – 02.00h: música de DJ Quijote, a la plaça de l’Església

 

 

 

 

Deixa un comentari