La Diputació de Barcelona presenta a Mataró la seva nova exposició itinerant d’àmbit educatiu, “Indestructibles”
Exposició que presenta un canvi de visió sobre Àfrica i el seu jovent, fugint d’una posició pessimista i apropant-se a una generació que vol avançar cap a un futur millor
Aquest dijous va tenir lloc a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró la presentació de la nova exposició itinerant de la Diputació de Barcelona, “Indestructibles”. Una mirada a la generació del futur de l’Àfrica.
A l’acte van participar el diputat de Joventut de la corporació, Javier Silva; el regidor d’Educació, Formació Professional i Universitat de l’Ajuntament de Mataró, Miquel Angel Vadell; i els autors de la mostra, el fotògraf i realitzador documental, Alfons Rodríguez i el periodista i corresponsal de la Vanguardia a l’Àfrica, Xavier Aldekoa.
“Indestructibles” arriba a Mataró i és fruit del treball de dues persones de reconegut prestigi com són Alfons Rodríguez i Xavier Aldekoa, que han documentat durant dos anys la vida d’onze nens i nenes de deu països africans que lluiten per un futur millor gràcies a la seva capacitat de superació.
Durant la seva intervenció Javier Silva va destacar com a fonamentalment «fomentar un canvi de la visió que tradicionalment tenim sobre l’Àfrica i el seu jovent. Volem contribuir a trencar estereotips i que, lluny d’una posició distant i pessimista, ens acosti a una generació que vol avançar cap a un futur millor des d’una òptica positiva i optimista. Crec, a més, que un dels elements destacats de l’exposició és que presenta els infants i adolescents com a protagonistes actius de les seves vides i dels seus aprenentatges».
Paral·lelament Vadell va subratllar «la capacitat de superació dels joves africans, cada dia i cada hora i és aquest un dels aspectes destacats per sensibilitzar a la resta de joves i persones d’arreu».
De la seva part tant Aldecoa com Rodríguez van fer una detallada explicació d’algunes de les històries que conformen l’exposició. Van posar en valor el fet que la mostra ara també té «no només un caire cultural sinó també educatiu» i van coincidir en afirmar que un dels principals objectius és «voler arribar a tota la població jove i la dificultat que implica perquè ara fan servir diferents llenguatges i com a través de diferents formats s’arriba a aquest sector de la societat, explicant històries ordinàries que són alhora extraordinàries dins un continent que evoluciona constantment gràcies a uns joves que són imparables i indestructibles».
Indestructibles
L’Àfrica és el continent del futur. La regió més jove del món, amb una mitjana d’edat de 19 anys, és també terra de contrastos. Els avenços en educació o salut, la irrupció de les renovables o del feminisme ja han començat a transformar la realitat africana. Cada dia, però, milers de nens pateixen els estralls de la guerra, la pobresa o el canvi climàtic.
Aquesta mostra és un pont estès d’aprenentatge i de respecte cap a una infància que, gràcies a la seva capacitat de superació, planta cara al seu destí.
L’exposició, amb una clara finalitat pedagògica, i produïda per la Diputació de Barcelona, busca anar més enllà de la ferida i d’una visió negativa de la realitat africana, i presenta històries de nenes i nens i adolescents com a protagonistes actius de les seves vides i dels seus aprenentatges.
Aquesta finestra a una Àfrica complexa —o a una part— és també una invitació a posar l’accent en un instrument global i sense precedents per erradicar les injustícies: els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), aprovats per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2015, aborden la lluita global contra la pobresa i el canvi climàtic o el desenvolupament en l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau i les ciutats sostenibles.
Ara, la Diputació de Barcelona adapta aquesta exposició per a l’àmbit educatiu i incrementa el valor de la mostra amb aquest objectiu pedagògic que afavoreix un treball educatiu i d’aprenentatge que relaciona cada història, el context social i cultural de cada país amb un treball transversal dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) vinculats als currículums educatius de primària i secundària.
Cal destacar aquest valor pedagògic de l’exposició, que proposa un paper actiu de l’espectador amb una sèrie de propostes de treball de caire educatiu a partir de les històries que mostra cada fotografia. Perquè la intenció és que l’exposició, més enllà del seu valor fotoperiodístic, sigui un recurs educatiu que contribueixi a fer conèixer diferents realitats i també que sensibilitzi la ciutadania en el fet que totes les persones han de poder gaudir del dret a l’educació.
La corporació planteja la mostra com una exposició itinerant, a més d’estar també disponible en línia amb un website propi. D’aquesta manera, es vol implicar els ajuntaments per tal que puguin sensibilitzar des de la proximitat a ciutadania, institucions, entitats, empreses i professionals.
A més, s’ha volgut aprofitar l’oportunitat per sensibilitzar sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, vinculant les imatges i els relats de l’exposició als diferents reptes que conformen l’Agenda 2030 en l’àmbit de la lluita global contra la pobresa i el canvi climàtic o el desenvolupament en l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau i les ciutats sostenibles.
D’aquesta manera, l’exposició és una iniciativa vinculada a la contribució de la Diputació de Barcelona al compromís de connectar les agendes locals amb l’Agenda 2030, amb l’objectiu que els ODS es facin realitat al nivell local, en cada poble i ciutat, en la proximitat a les persones i al territori.
Redacció
Imatge i font: Diputació de Barcelona