Publicat el 24/03/2016

El pergamí, de gairebé dos metres, deixa constància del procés que va viure el territori de la Baronia del Maresme durant el s. XV i que va culminar amb amb l´afranquiment de la vil·la de Mataró i de les parròquies d´Argentona, Cabrera, Premià i Vilassar (actualment: Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d´Estrac) i la seva incorporació al carreratge de Barcelona l´any 1485.

El pergamí, que forma part del fons de l´Arxiu Comarcal, té unes dimensions de 1972 x 612 mm i és una documentació molt valuosa de la història dels municipis que actualment formen part del Maresme Central. El seu estat de conservació ha aconsellat la intervenció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Els professionals de l´ens ja han començat el procés de neteja i de consolidació. Entre d´altres actuacions, s´està plantejant un nou sistema de presentació que permetin un bon emmagatzematge, faciliti la seva manipulació i faci possible una correcta visualització d´aquesta peça de gran format.

La previsió és que el pergamí torni a l´Arxiu Comarcal a primers de juliol per poder fer una presentació formal a l´entorn de la festivitat de les Santes d´enguany. L´arxiu Comarcal del Maresme i el Consell Comarcal del Maresme estan coordinant amb els pobles de la vella Baronia del Maresme algunes activitats de difusió d´aquest document tan important que permet explicar un dels punts més culminants de la història de la comarca.

Plànols de 6 portals de la muralla de Mataró
L´Arxiu Comarcal també ha fet arribar al Centre de Restauració 6 plànols del segle XVI amb els projectes dels sis portals de la muralla de Mataró. Els documents presenten alteracions fisicoquímiques amb un apreciable deteriorament de les tintes metal·loàcides. El seu estat aconsellava una neteja, estabilització i consolidació del suport, així com el plantejament d´un nou sistema de presentació. La intervenció de restauració es perllongarà fins a finals d´any. 

Deixa un comentari