Publicat el 18/03/2021

Aquesta vigilància del bon ús del medi natural es veurà reforçada per patrulles mòbils d’agents rurals i mossos d’esquadra, que vetllaran pel compliment de les normatives

Després de l’aixecament del confinament comarcal i la modifica les mesures per contenir la COVID-19, la Diputació de Barcelona incrementarà el control i la vigilància als diferents espais que integren la Xarxa de Parcs Naturals durant les properes setmanes, per garantir-ne  la gestió i el bon ús per part dels visitants.
De cara als propers caps de setmana i també durant els dies festius de Setmana Santa i Pasqua, davant la possible afluència de visitants que es pugui produir en aquestes dates, el personal de guarda i vigilància vetllarà perquè es respecti el medi natural amb civisme i correcció.
Aquesta vigilància del bon ús del medi natural es veurà reforçada per patrulles mòbils d’agents rurals i mossos d’esquadra, que vetllaran pel compliment de les normatives. Les unitats mòbils estaran en contacte permanent amb els vigilants dels parcs per tal de poder intervenir amb rapidesa davant de qualsevol incidència que pugui produir-se.

Cada parc natural farà un seguiment de l’afluència dels visitants i l’ocupació dels aparcaments situats a l’interior, de manera que s’avisarà a mossos si la situació comença a ser preocupant, per evitar sobreocupació. També es farà seguiment dels vehicles que incompleixen les normes d’estacionament i podran ser denunciats.

Accés als parcs amb transport públic
També es recorda que es pot accedir al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (https://parcs.diba.cat/web/montseny) i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (https://parcs.diba.cat/web/santllorenc) amb el Bus parc, un servei regular de transport públic que funciona tots els caps de setmana i dies festius.
El Bus Parc del Montseny (https://parcs.diba.cat/web/montseny/bus-parc) té servei des de les 8.10 h del matí des de l’estació de ferrocarril de Sant Celoni fins a Santa Fe del Montseny i Fontmartina.
El Bus Parc de Sant Llorenç (https://parcs.diba.cat/web/santllorenc/bus-parc) té servei regular cada hora des de les 8.30 h del matí des l’Estació del Nord de Terrassa fins a Coll d’Estenalles, Mura i Talamanca.

Així mateix, hi ha disponible en línia la  guia Rutes en transport públic per la Xarxa de Parcs Naturals (https://llibreria.diba.cat/cat/ebook/rutes-en-transport-public-per-la-xarxa-de-parcs-naturals_64791) amb 22 rutes pels 12 espais de la Xarxa de Parcs Naturals on poder-hi arribar amb transport públic, ja sigui en ferrocarril, autobús o fins i tot en metro. L’objectiu és apropar indrets del patrimoni natural i cultural de gran bellesa seguint itineraris senyalitzats que ressegueixen el traçat d’un sender local (SL), un sender de petit (PR) o un gran recorregut (GR), i que compten amb informació sobre la fauna i la flora, acompanyada d’històries i anècdotes de cada un d’aquests llocs.

Campanya de civisme als espais naturals
Coincidint també amb les noves normes de mobilitat, la Diputació de Barcelona reforça la seva campanya de sensibilització ‘Parcs naturals sí, però amb civisme’ (https://parcs.diba.cat/civismealsparcs) amb nous elements audiovisuals en els que hi participen destacades persones de diferents àmbits, amb consells i recomanacions als visitants dels espais naturals.
Entre les persones que participen en aquesta campanya, totes elles vinculades a diferents parcs que integren la Xarxa, hi ha el cuiner Nando Jubany, l’actriu Ivana Miño, el meteoròleg Francesc Mauri, l’instagramer @lilliandherband, el pallasso Tortell Poltrona i l’alpinista Ferran Latorre.

La campanya ‘Parcs naturals sí, però amb civisme’ es va iniciar el passat mes d’octubre davant la forta afluència de visitants als espais naturals, pretén donar consells i sensibilitzar a la població en general mitjançant elements informatius com cartells i pancartes situats a les entrades dels parcs, així com elements gràfics de bones pràctiques, com aparcar en les zones habilitades, emportar-se les deixalles a casa, portar els gossos lligats, circular a velocitat permesa o contemplar la natura amb silenci, entre d’altres.
Aquest material s’ha facilitat també als diferents ajuntaments de la Xarxa de Parcs Naturals perquè el difongui i reparteixi entre els visitants i també és disponible a la web de la Xarxa de Parcs: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/fitxes-dels-parcs/

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 13 “Acció climàtica” i 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Deixa un comentari