Publicat el 12/06/2018

Enguany s’instal·laran deu nous biòtops artificials a Altafulla i set més a Tarragona

Els biòtops artificials guanyen terreny a la costa tarragonina. Enguany se n’instal·laran disset de nous -set a Tarragona i deu a Altafulla-, amb els quals s’arribarà a la xifra de 120 biòtops submergits des que es va endegar la iniciativa, l’any 2012.
Els biòtops artificials són grans peces d’obra i pedra fetes amb un ciment natural d’alta durabilitat que atreuen la flora i la fauna marines i fan que es formi un escull. Se situen sota les boies que delimiten la zona de bany en superfície i tenen una alçada d’entre un metre i mig i dos metres, i la seva amplada acostuma a ser d’un metre i mig. El seu pes és d’entre 1.500 i 2.500 quilos. Els biòtops, finançats per Repsol, incorporen un sistema de boia intermèdia que no malmet el fons marí.

Els biòtops s’instal·len de manera permanent i, en acabar la temporada d’estiu, tan sols es retira la cadena i la boia de plàstic superior, la qual cosa permet que la vida marina que s’ha generat al seu voltant, no es vegi malmesa i continuï creixent, a diferència del que passava amb els tradicionals blocs de formigó que es posaven i treien a l’inici i final de cada temporada d’estiu. Així doncs, amb el nou sistema de boies ecològiques la base queda al fons del mar i a l’inici de cada temporada uns submarinistes en localitzen per GPS la posició exacta per col·locar-hi novament una boia de superfície.

Pel que fa al finançament del projecte, Repsol es fa càrrec dels biòtops, mentre que els ajuntaments financen el manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície. Els municipis que utilitzen aquest sistema d’abalisament ecològic de les platges són Torredembarra (amb 32 biòtops instal·lats), l’Ametlla de Mar (11), Altafulla (38), Salou (8),Tarragona (26) i l’Hospitalet de l’Infant (5).

Els parcs de biòtops
Torredembarra i Altafulla disposen de parcs de biòtops, és a dir, d’una extensió de terreny on hi ha diversos biòtops submergits amb els quals, a més de regenerar i conservar la flora i la fauna marines de la zona, es busca apropar el mar als seus visitants a través de diferents activitats aquàtiques i d’educació i sensibilització en favor de la conservació del medi marí.
Aquests parcs de biòtops tenen una extensió de 200 metres quadrats. El de Torredembarra està situat a una profunditat de 4,5 metres, mentre que el d’Altafulla està a uns 5,5 metres de profunditat dins la zona de bany i a uns 200 metres de la costa.

ACN Tarragona
Foto: Pla general d’un biòtop submergit al mar i envoltat de nombrosos peixos. Imatge publicada el 12 de juny del 2018

Deixa un comentari