Publicat el 20/05/2019

Aquest itinerari convida als visitants a localitzar petjades d’animals que habiten les muntanyes del Pallars

El Camí de l’ossa és una travessa circular amb sortida i arribada al poble d’Isil, al Pallars Sobirà. Aquesta ruta que pretén donar a conèixer l’hàbitat de l’os bru es pot fer per lliure. A la Casa de l’os faciliten als visitants un plànol per fer la ruta de manera autoguiada. Durant el recorregut de 2,5 quilòmetres i 215 metres de desnivell els excursionistes podran jugar a localitzar petjades de l’os i d’altres animals que conviuen amb ell a les muntanyes del Pallars com la guineu, el teixó, el cérvol, l’isard o el porc senglar. També es convida als visitants a trobar arbres i arbusts que produeixen fruits amb els que s’alimenta l’os durant l’estiu i la tardor com el roser caní, el roure, el cirerer o l’esbarzer. Aquest itinerari és un projecte de la Fundación Oso Pardo, Naturgy i l’EMD d’Isil i Alós.

Al plànol que facilita la Casa de l’Os als visitants hi ha il·lustracions per facilitar la identificació de les petjades. Amb l’ajuda d’un regle, que inclou el mapa, la gent podrà mesurar les petjades que trobi pel camí i diferenciar-les d’algunes de molt similars.

El Camí de l’ossa formarà part del projecte escolar que la Fundación Oso Pardo posarà en marxa el pròxim curs conjuntament amb la Universitat de Lleida i DEPANA, per als centres educatius de tot Catalunya.

Guillermo Palomero, president de la Fundació Oso Pardo, ha explicat que actualment al Pallars encara és complicat veure l’os i ha afegit que “aviat passarà”. Mentrestant, s’ha creat el Camí de l’ossa per caminar pel seu hàbitat i que els visitants es puguin submergir al “país de l’os”.
Palomero ha destacat el fet que les muntanyes del Pallars estiguin habitades per ossos és una “marca de qualitat” que ha d’ajudar al desenvolupament econòmic de la zona. Palomero ha reconegut que l’os és un “inconvenient” per la ramaderia extensiva però “no el principal” problema. El president de la Fundació Oso Pardo aposta per treballar en col·laboració amb els ramaders i seguir amb les polítiques de minimitzar riscos i compensacions. Pel que fa al sector turístic els beneficis de la presència de l’os són important, ha dit.
ACN Alt Àneu

 

Deixa un comentari