Publicat el 21/06/2022

El Festival Poesia i + arrenca el proper 28 de juny a Canet amb la poesia de Raquel Pena, Antònia Vicens i Biel Mesquida i la música de Clara Poch i Marçal Calvet

 

 

La 17a edició del Poesia i +, que se celebrarà del 28 de juny al 10 de juliol a 10 municipis del Maresme, reivindica la força de la paraula, la dissidència i el compromís amb una programació actual, jove i oberta, plena de nous talents de la poesia i de l’escena musical independent.

Què passarà la primera setmana del POESIA I+?

DIMARTS 28 DE JUNY a Canet de Mar:
El festival arrenca amb una proposta triple a Canet de Mar. El tret de sortida el donarà Raquel Pena amb els versos del seu debut poètic, La breu història dels Estats Units, guanyadora del premi Francesc Garriga per a poetes inèdits. En alguns moments, Pena estarà acompanyada per les composicions musicals d’ETHR.
La vetllada continuarà amb dues veus potents de la poesia catalana actual, que poques vegades podem escoltar juntes: els mallorquins Antònia Vicens, guanyadora enguany del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i Biel Mesquida pugen a l’escenari acompanyats pel contrabaixista Antoni Cuenca. La primera nit del festival la tancarà el duet musical format per Clara Poch i Marçal Calvet, guanyadors del segon premi en el certamen Terra i Cultura. Una proposta fresca i atrevida, que uneix l’expressivitat del circ amb la clarividència de la veu.

DIMECRES 29 DE JUNY a Sant Andreu de Llavaneres
:
Aquesta vetllada promet ser d’alta intensitat. S’iniciarà amb una de les grans veus de la poesia catalana actual, la de Maria Callís, que recita amb una força inusual i clava la daga fins al fons de cada paraula i de cada alè d’aquesta vida nostra. Després el públic podrà gaudir d’Ocellim ocellam, una proposta cuinada al Maresme que combina la veu assossegada de Joan Puigdefàbrega (paraula) i l’energia incontenible d’ Oriol Sauleda (paraula), amb el so inconfusible de la viola de roda de Marc Egea i el fiscorn electrificat de Pep Moliner, a més dels jocs sonors dels ocells.
Per finalitzar, el directe feréstec, poètic i psicodèlic de Remei de Ca la Fresca, capaç d’endur-se el públic ben enllà.

DIJOUS 30 DE JUNY a Mataró:
Dues de les veus més potents de la nova jove generació de poetes catalans, Anna Gas i Pol Guasch, donaran el tret de sortida a un vespre de poesia i música, que continuarà amb Victor López, un dels grans noms de l’spoken word a casa nostra, que oferirà un viatge a través de la paraula i el so: El llac al voltant del llac, una proposta que fusiona spoken word amb paisatges sonors minimalistes i l’ambient. Més tard, la veu delicada i capriciosa d’Amaia Miranda presentarà Cuando se nos mueren los amores, un disc de folk íntim i nu amb una posada en escena senzilla i molt personal.


DIVENDRES 1 DE JULIOL a Sant Pol de Mar:
La vetllada més valenciana començarà amb els versos d’Àngels Moreno, que combina el seu ferm compromís poètic amb l’àmbit de la medicina i que, a poc a poc i amb passa ferma, s’ha anat fent un lloc destacat en la poesia catalana actual.
Per continuar, actuarà Cavallo, liderats pel poeta alcoià Hugo Mas, una de les propostes més suggerents de la poesia recitada i l’spoken word fets en català. Cavallo és en si mateix un món propi, en què l’experimentació sonora, la densitat musical i els sons urbans serveixen a Hugo Mas per navegar amb els seus textos i endinsar-nos en el seu univers.
I, per a acabar la vetllada, la música de Sandra Monfort, que ens convida a un viatge a les profunditats marines de l’ésser amb el seu disc de debut, Niño reptil ángel. Amb un to pur, sincer i humil, canta a l’amor, al sexe, a la mare, a la mort, al dol…

DISSABTE 2 DE JULIOL a Teià:
Una vetllada que promet trencar normes i fer ballar cames i neurones, i que s’iniciarà amb Nu Drama, traductor, poeta, raper, cantant, beatmaker i actor amb una producció ingent, que no fa distincions entre rap i poesia, sempre a l’encalç d’una poètica actual i fora dels clixés, jugant amb el llenguatge fins al límit.
Per continuar, Ariox presentarà la proposta fresca i personal. Una alenada d’aire fresc en el panorama del pop i les músiques urbanes en català.
La nit s’encendrà amb The Tyets, que ja s’han convertit en un fenomen dins del context de les músiques urbanes, amb un estil directe i festiu, amb influències que van del reggaeton al pop i unes lletres en general alegres. Presentaran temes del seu Animalari urbà amb alguns amics i col·laboracions especials.

DIUMENGE 3 DE JULIOL a Dosrius:
El Pou de Glaç, l’escenari més recòndit del festival, amagat enmig d’un bosc típicament maresmenc, acollirà una tarda protagonitzada pels poemes del tortosí Josep Ramon Roig i la música d’El Petit de Cal Eril.
Roig va ser un dels referents indiscutibles de l’escena de poesia oral i polipoesia dels anys noranta, però ha guardat silenci fins fa ben poc. En els seus poemes es barregen les experimentacions fonètiques i les exploracions en el parlar de Tortosa, els quadres costumistes i crítiques socials, l’amor pel seu paisatge natal i una mirada àcida.
En aquest escenari també farà parada la gira de comiat d’El Petit de Cal Eril. Una ocasió única per escoltar en directe els temes de N.S.C.A.L.H. (2021) i altres temes d’aquest univers sonor paral·lel que és El Petit de Cal Eril, que en directe s’enlairen com molt pocs.
Programa: https://www.poesiaimes.cat/ca/programa-2022

 

Redacció
Imatge i font: Festival de Poesia

 

Deixa un comentari