Publicat el 03/11/2022

Exposició itinerant “Caput aut navis. A cara o creu”, al Museu de l’Estampació, amb un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval.

 

 

 

La mostra, que es podrà visitar al Museu de l’Estampació de Premià de Mar a partir d’aquest diumenge 6 de novembre i fins al 15 de gener de 2023, es complementa amb una selecció de peces estampades amb motius infantils.

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies. Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.
La mostra proposa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.
A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers (on es va exhibir de desembre de 2018 a març de 2019, comissariada per Marc Guàrdia), la mostra convida a fer un passeig per l’univers del joc en temps antics.
Estructurada en sis àmbits  -Jugar a cuinetes, Sons i bales, Alea iacta est, Golafre!, A jugar! i Caput aut navis – l’exposició fa un recorregut temàtic i lúdic pel món del joc a partir de tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements.

L’imaginari del joc a través del tèxtil
Al Museu de l’Estampació de Premià de Mar, l’exposició “Caput aut navis” fa referència a com la indústria tèxtil plasma en els seus dissenys l’univers infantil que es va popularitzar a partir del segle XX.
Amb l’aparició de la societat de consum, els infants esdevenen un nou nínxol de mercat, fet que amb la mecanització del procés d’estampació i la generalització de la tècnica de la serigrafia va generar la creació de productes de motius infantils, com les peces datades entre el 1910 i el 1954 que es presenten en aquest àmbit específic.
Una és un disseny original per a l’estampació tèxtil, decorat amb cavallets de joguina, i les altres dues són envasos originals de mocadors infantils que pertanyen a la col·lecció de Pañolerías Helvetia.

Vídeos accessibles i web de jocs amb història
L’exposició s’ha concebut com una mostra inclusiva, didàctica i interactiva, que posa a l’abast del visitant una sèrie de recursos destinats a facilitar i enriquir la visita per a tothom.
Al portal del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil es presenten vuit vídeos  especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives on es presenten els continguts en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.
Per completar la visita s’ha habilitat l’espai web Jocs amb història on es recullen alguns jocs que formen part de la nostra herència i d’un patrimoni universal que encara avui amb variants, es continuen jugant.
La morra, el marro de 9 o l’alquerc són jocs mil·lenaris que s’estengueren per tota la Mediterrània i dels quals a Catalunya s’han trobat gravats al·lusius procedents de diferents èpoques.
L’actual 3 en ratlla, molt conegut encara avui en dia, forma part d’una gran família de jocs presents arreu d’Europa i que té el seu origen en el marro de 9. El web permet jugar en línia a alguns d’aquests jocs i també presenta vídeos descriptius.

 

Redacció
Imatge i font: Diputació de Barcelona

 

Deixa un comentari