Publicat el 31/08/2016

Alella comença a fer olor de verema i es prepara per viure l’esdeveniment festiu més important del municipi: la Festa de la Verema.

Aquesta 42a edició serà una de les més llargues de la història perquè, tot i que els actes principals es mantenen en el segon cap de setmana (9, 10 i 11) de setembre, les activitats vinculades a la promoció del vi i del territori s’estendran al llarg d´11 dies, del 7 al 18 de setembre. 

A partir d´aquest 31 d´agost, es poden adquirir a l´Oficina de Turisme els tiquets de la Mostra Gastronòmica i fer les inscripcions a les activitats programades. 

Oficina de Turisme d´Alella – Plaza Germans Lleonard, 1 
T. (+34) 935 554 650
www.alella.cat/turisme – oficinadeturisme@alella.cat
HORARI Dimecres, dijous i diumenge de 10:00 a 14:30h Divendres i dissabte de 10:00 a 14:30 i de 15:30 a 17:30h (Dilluns i dimarts tancat)

El vi és el protagonista
Els vins de la DO Alella són l’element principal de la Festa de la Verema. Es podran tastar, conèixer i descobrir com s’elaboren i d’on procedeixen a la Mostra gastronòmica, a la ruta de Tapes+Vins que enguany aplega onze bars de diferents barris del poble, a les visites guiades als vuit cellers de la DO que es faran als matins del 7 i 8 de setembre, o a la presentació de vins programada per al dissabte 7 de setembre a les 18h a Can Lleonart. Aquelles persones que vulguin iniciar-se o aprofundir els seus coneixements del món del vi, tenen l’oportunitat de participar en el curs i el concurs de tast de vins que es faran els dies 9, 10 i 12 de setembre a Can Lleonart.

L’aperitiu de la Festa
Tot i que la Festa s’inaugura el 6 de setembre, el dijous 5 de setembre ja comencen les activitats amb la tradicional tallada de raïm a la vinya de Can Magarola que faran els nens i les nenes del municipi acompanyats de la pubilla, els hereus i les dames d’honor. Després de la tallada s’ofereix un berenar popular.

La inauguració de la Festa
El 6 de setembre a les 19h es donarà el tret de sortida oficial de la Festa amb l’acte d’inauguració que, com sempre, es farà a la Plaça de l’Ajuntament. L’actor maresmenc Joan Pera serà l’encarregat de fer el pregó de la Festa d’enguany. A l’acte inaugural, tampoc no hi faltaran l’elecció de la pubilla, la trepitjada del raïm, la benedicció del primer most i la presentació del XXXIX porró de la col·lecció del Casal d’Alella, que són algunes de les imatges més populars de la Festa de la Verema.

Divuit restaurants i vuit cellers a la Mostra
Acabada la inauguració s’obrirà al públic la Mostra de vins i gastronomia. Els estands instal·lats a l’Hort de la Rectoria oferiran durant tres dies -de 20 a 23h- degustacions dels plats elaborats per 18 restaurants de la zona i els vins dels vuit cellers de la DO Alella. A més, enguany també hi haurà un estand de degustació de pernil ibèric.

Els altres ingredients
La Festa de la Verema té d’altres ingredients importants, com són les activitats lúdiques i festives: el correfoc del Diables del Vi d’Alella, els balls amb les orquestres Titanium i Swing Latino, les havaneres amb el grup Port Bo, la ballada de sardanes amb la cobla La Principal de Llobregat, la despertada amb els Trabucaires del Vi d’Alella acompanyats d’una representació de diferents comparses de Moros i Cristians d’El Campello (Alacant), la botifarrada popular, la trobada de gegants i les activitats infantils. 

Tampoc no hi faltarà la fira d’artesans: seran 58 parades instal·lades a la Rambla d’Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart. Els comerços d’Alella també es poden afegir a la Festa participant en el concurs d’aparadors que convoca l’Ajuntament i que enguany estrena un nou premi que es decidirà per votació popular.

La Festa de la Verema a Can Manyé
Can Manyé fa mesos que treballa en dues propostes participatives d’art visual que acompanyaran el programa de la Festa de la Verema: “Collita pròpia” i “Verema 2.0”.

“Collita pròpia” és un projecte de l’artista visual i escenògrafa Pi Piquer en la qual s’ha convidat tothom a participar en una exposició col·lectiva que es durà a terme durant la Festa de la Verema. Es tractava de fer una etiqueta per a una ampolla de vi, seguint la tècnica escollida: dibuix, fotografia, collage, poesies, receptes, etc. La idea era personalitzar el reconegut vi d’Alella amb l’empremta personal de cadascú. La convocatòria ha estat un èxit absolut, s´han rebut més de 300 etiquetes fetes per diferents veïns i veïnes del municipi. La iniciativa ha comptat també amb la col·laboració l´Escola Fabra, l´Escola La Serreta, INS Alella, Residència Els Roser, Residència Germans Aymar Puig i també d’artistes com ara Enric Satué, Antoni Llena, Perejaume, Tomàs Bel, Mario Pasqualotto, Antoni Perna, Manuel Gimeno, Xesco Mercè, Rossy de Palma, Vicky Peña, Rosa Renom, Rosa Boladeras, Pep Bou, Lluïsa Castell, Calull, Joan Riambau i el músics Mark Ullod i  Narcís Peric, entre d’altres. La suma de totes les etiquetes serà el recorregut de l’exposició. Podeu seguir l’evolució de les etiquetes i l’exposició a Instagram amb el hashtag #collitapropia.

“Verema 2.0”. Durant la Festa de la Verema també es durà a terme una exposició de fotografies en línia, coordinada per Mònica Urrútia, amb imatges dels elements que fan de la verema una de les nostres tradicions més arrelades. Per tal de preparar aquesta exposició s’han programat tres sortides fotogràfiques per les vinyes que hi ha a l’entorn d’Alella. La sortida és oberta a tothom i les fotografies que es facin en el recorregut formaran part de l’exposició “Verema 2.0”. 

Podeu penjar les vostres fotografies amb el hashtag #veremaalella.

Les novetats

Tallada de raïm per a adults
Diumenge 8 de setembre a les 10.30 h
Us animem a aprendre com es talla el raïm i quins són els primer passos de l’elaboració artesana del vi, amb les explicacions del pagès vinyataire Rafael Barnadas. Us hi esperem a la porta de la vinya testimonial de Can Magarola.

Premi popular al concurs d’aparadors
EL Concurs d’aparadors estrena un nou premi popular que decidiran els ciutadans i les ciutadanes a través del seu vot. Les persones que vulguin votar al millor aparador, hauran de participar primer al joc de la paraula secreta. Es tracta de formar una paraula combinant les lletres que poden recollir als establiments participants. Es farà un sorteig d’obsequis entre les persones que hi participin. Informeu-vos a www.alella.cat/concursaparadors.

Recollida de taps per als 40 anys de la Festa de la Verema
L’any vinent la Festa de la Verema fa 40 anys i volem començar a preparar aquesta fita tant especial demanant-vos la vostra participació a la recollida de taps de suro d’ampolles DO Alella. Ens serviran per a la Festa dels 40 anys. Podeu dipositar-los a la bóta que trobareu tot l’any al pati de Can Lleonart.

Més Tapes + Vi
Tapes + Vi amplia els espais i els horaris. Podreu tastar l’oferta de tapes i vins de la DO Alella que ofereixen 11 bars i restaurants de diferents barris del poble, des de les 10 del matí i fins a l’hora establerta per cada establiment.

Estrenem QR
Si voleu seguir la Festa, us ho posem fàcil. Enguany estrenem QR perquè podeu seguir el programa des del vostre mòbil.

Més info: http://www.alella.cat/festaverema

Deixa un comentari