Publicat el 03/04/2018

La salut mental, el càncer de còlon, les pneumònies, la fragilitat i la dependència, la motilitat digestiva i l’atenció al malalt crític. Aquests són els grups que reuneixen els estàndards de qualitat exigits per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

Els sis grups han rebut el reconeixement “Grups de Recerca Reconeguts per la Generalitat de Catalunya 2017-2019” (SGR), que acredita cada tres anys els equips d’investigadors d’excel·lència amb prioritat per accedir als fons públics d’ajuts a la recerca i per a la captació d’investigadors del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS).
Quatre dels sis equips renoven acreditació. Els dos que l’obtenen per primer cop són el grup de recerca en Comunicació i Salut (COMSAL) liderat per Josep Cañete, director de Salut Mental i Addiccions, en col·laboració amb Blanquerna-Universitat Ramon Llull, i el dedicat a la recerca en càncer colorectal del Maresme (Grup CoReMa) liderat per Òscar Estrada, cirurgià del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Mataró.
Promoció de la recerca de qualitat a Catalunya. L’acreditació s’inclou en la convocatòria d’ajuts a la recerca realitzada per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) http://agaur.gencat.cat/ca/inici/. El seu objectiu és donar suport als grups de recerca de Catalunya que treballen en les diferents àrees científiques, per tal de reconèixer i promoure la recerca de qualitat, la transferència de coneixement i la internacionalització de les activitats científiques.

Sis grups multidisciplinaris acreditats liderats per professionals del CSd

Pneumònia. Responsable, Jordi Almirall, UCI
El grup d’estudi al Maresme de pneumònies adquirides a la comunitat realitza estudis epidemiològics relacionats amb les infeccions respiratòries de via baixa o pulmonars al Maresme, com la microbiologia, els factors de risc i de pronòstic, els costos, l’error diagnòstic i el valor dels marcadors inflamatoris.

Sèpsia. Responsable, Juan Carlos Yébenes, UCI
El grup de recerca en sèpsia, inflamació i seguretat del malalt crític promou la millora dels pronòstics funcionals i vitals dels pacients amb infecció, des de la prevenció de les infeccions adquirides a l’hospital a la difusió dels protocols en sèpsia. També fa èmfasi en el maneig de les epidèmies gripals i dels microorganismes multiresistents.

Discapacitat i dependència en persones grans. Responsable, Mateu Serra,  Epidemiologia
El grup de sarcopènia, fragilitat i dependència compta amb el projecte Sarcolina, que estudia els factors de risc de les persones grans que viuen a casa, l’estudi Pre-Frob, centrat en la prevenció de la fragilitat d’ancians obesos mitjançant la dieta i l’exercici físic, i l’abordatge de l’ortogeriatria, que estudia la massa muscular que perden les dones grans ingressades per fèmur trencat.

Disfàgia. Responsable, Pere Clavé, Unitat de Motilitat Digestiva.
El grup de recerca de motilitat digestiva i la seva alteració en malalties cròniques  estudia la prevalença, els factors de risc, la fisiopatologia, els tractaments i l’impacte sobre la qualitat de vida de malalties prevalents com el restrenyiment crònic, la incontinència fecal, el reflux gastroesofàgic, o la disfàgia orofaríngea.

Càncer colorectal. Responsable, Òscar Estrada, Cirurgia General Digestiva
El grup de recerca de càncer colorectal del Maresme vol ampliar i actualitzar el registre de tumors de càncers colorectals a la comarca per extreure conclusions dels tractaments, i estudiar l’aplicació de noves teràpies més selectives i menys agressives, la influència de la flora intestinal, així com nous mètodes de diagnòstic menys agressius, com la biòpsia líquida.

Salut Mental, atenció Primària i benestar psicosocial. Responsable, Josep Cañete,
Salut Mental. El grup de recerca de comunicació i salut consta de quatre línies de recerca: Clínica i salut, la psicopatologia, els processos cognitius i emocionals, i la promoció de la salut i la funcionalitat en persones que pateixen trastorns clínics. Neuropsicologia i salut: els processos cognitius i els aspectes emocionals en pacients neurològics i els seus cuidadors. Inclusió, activitat física i salut: el benestar, la qualitat de vida i els aspectes de salut mental de persones i grups en risc d’exclusió social.
Emoció i salut: els processos emocionals i els beneficis de la psicoteràpia aplicada a diferents trastorns clínics.

Deixa un comentari