Publicat el 10/03/2017

Els tuaregs Tinariwen, l’emblemàtica formació de blues del desert, encapçalen un cartell en què destaca el concert d’”Alba Molina canta a Lole y Manuel”, un homenatge a la música dels seus pares

Com a novetat d’enguany, el festival comença amb una festa amb entrada lliure al Teatre Principal amb l’actuació de la rockera texana Rosie Flores acompanyada del badaloní Mario Cobo i de la Barcelona Big Blues
L’Ajuntament de Badalona, a través de Badalona Cultura, i l’associació badalonina Ritme & Club, ja tenen a punt l’edició d’enguany del Blues & Ritmes, que se celebrarà de l’11 al 18 de març als teatres Principal i Zorrilla.

El festival, que manté el seu format de cicle de concerts als teatres amb músics que rarament actuen a l’Estat i espectacles de creació pròpia, té com a artistes convidats del 2017 Tinariwen, Alba Molina, Rosie Flores amb Mario Cobo i la Barcelona Big Blues Band, Dom Flemons i Kaia Kater, i Alejandro Escovedo. La programació ha estat presentada avui al teatre Zorrilla per part de la quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de l’Àmbit de Badalona Educadora, Laia Sabater; i per un dels directors artístics del Festival, Guillem Vidal.
Com a tret de sortida, el Teatre Principal obrirà les seves portes per oferir una festa amb entrada lliure per a tots els gustos i edats, plena de swing, blues, jazz i rockabilly, en què pujarà a l’escenari la reina del rockabilly Rosie Flores en companyia del brillant guitarrista badaloní Mario Cobo i la Barcelona Big Blues Band, inspirada en les orquestres de ball dels anys 40.

Rosie Flores amb Mario Cobo i la Barcelona Big Blues Band
El dissabte 11 de març, a les 21 hores
, la texana Rosie Flores, que ja va actuar fa tretze anys al Zorrilla, donarà el tret de sortida al Blues & Ritmes 2017 amb un concert obert a tothom al Teatre Principal. La carismàtica Flores, activa des dels anys setanta dins l’escena punk, rockabilly i d’arrels de Califòrnia, valent-li sense discussió la condició de reina del rockabilly, engrescarà la nit recolzada per una representació de luxe del moviment de revival swing i rythm & blues barceloní: el guitarrista badaloní Mario Cobo, exmembre dels incendiaris Nu Niles i Los Mambo Jambo i actual guitarrista de Loquillo; i la Barcelona Big Blues Band, conjunt inspirat en les orquestres de ball dels anys 40 que no para de sumar adeptes (i ballarins!) arreu on toca.

Alba Molina canta a Lole y Manuel
L’única actuació al Teatre Zorrilla tindrà lloc el diumenge 12, a les 19 hores, amb l’homenatge que brindarà la sevillana Alba Molina als seus pares, Lole Montoya i Manuel Molina, és a dir, Lole y Manuel, un dels precursors del Nuevo Flamenco, l’estil amb què als setanta una nova generació es va fascinar amb els prodigis del flamenc. L’Alba, que s’ha passejat per tota mena d’estils i projectes (per exemple, Las Niñas, amb l’èxit Ojú i un Premio de la Música l’any 2005) estarà ben acompanyada per un guitarrista espectacular, Joselito Acedo, per insuflar nous matisos i emocions a cançons com Nuevo día, Romero verde i Desde Córdoba a Sevilla.

Tinariwen
Si a l’edició del 2013 ja vam gaudir de Bombino, el blues del desert torna a Badalona de la mà dels seus mestres, Tinariwen, que presentaran – en rigorosa exclusiva a l’Estat – el seu darrer disc, Elwan, que reafirma aquesta institució tuareg com un dels grups més mítics i influents de les últimes dècades. Amb una posada en escena fascinant, el dijous 16, a les 21 hores, ens oferiran al Principal les seves cançons de lluita i esperança amb ànima berber i guitarres elèctriques, amb què s’han guanyat l’admiració de músics com Tom Waits, U2, Robert Plant o Thom Yorke (Radiohead).

Dom Flemons + Kaia Kater
El divendres 17 de març, a les 21 hores, el Blues & Ritmes proposarà una vetllada de folk íntima i exquisida. Dom Flemons, multinstrumentista aclaparador que domina com pocs el blues de l’era prèvia a la Segona Guerra Mundial – és exmembre dels Carolina Chocolate Drops, trio cabdal en la revitalització de la música old time dels Estats Units -, compartirà una nit d’harmòniques, banjos i ressonàncies afroamericanes ancestrals amb la vocalista canadenca Kaia Kater, una veu impressionant que recorda tant a Nina Simone com a Gillian Welch. Una actuació exclusiva a Espanya de dues joies que mai han trepitjat els escenaris de l’Estat.

Alejandro Escovedo
Tancant aquesta edició, el dissabte 18,  a les 21 hores, tindrem a Alejandro Escovedo. Considerat com “el millor artista dels 90” per l’emblemàtica revista del rock d’arrels No Depression, convidat periòdicament a compartir escenari per Bruce Springteen, i amb discos produïts per l’ex-Velvet Underground John Cale i la mà dreta de Bowie, Tony Visconti, el cantautor rocker d’origens texans farà vibrar el Teatre Principal amb una banda imponent plena de lirisme, electricitat i fe eterna en el rock & roll.

Entrades i abonament
Les entrades pels concerts es poden adquirir a les taquilles del Teatre Zorrilla, de dijous a dissabte, de 18 a 20.30h, o bé dues hores abans de l’inici de l’espectacle. També es podem comprar a través de la pàgina web www.teatrezorrilla.cat o a la plataforma de venda online d’entrades Ticketea.Es recorda que l’abonament per assistir a tots els concerts, d’un preu de 50 euros, està a la venda a les taquilles del Teatre Zorrilla en el mateix horari.
Amb aquest vint-i-vuitè any de Blues & Ritmes, el festival reafirma la seva condició de ser un dels festivals més prestigiosos i coneguts a Catalunya i Espanya. Eclèctic per definició, el festival dóna cabuda a tota mena d’estils, des del soul al blues, passant per l’anomenada world music, amb una atenció a les músiques d’arrels i les sonoritats afroamericanes.
Ha estat organitzat per l’Ajuntament de Badalona a través de Badalona Cultura, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

Deixa un comentari