Publicat el 20/04/2022

La celebració del Centenari del Cinema 9,5mm, el format degà del cinema, és un dels grans atractius del FESTIMATGE d’enguany.

 

La dissetena edició del FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella entra en la recta final, amb la celebració aquest cap de setmana de la 49a Trobada Internacional de Cinema 9,5mm, que atrau participants de diversos països d’Europa que porten les seves pel·lícules en format 9,5mm per ser projectades en la tradicional Mostra de Cinema 9,5mm que tindrà lloc dissabte a la tarda.
Aquesta Mostra serà un acte híbrid i donarà lloc a la 2a Trobada online de Cinema 9,5mm, que permetrà a espectadors de tot el món gaudir online de projeccions originals de Cinema 9,5mm como si estiguessin a la sala de projecció.
La 1a Trobada Online de Cinema 9,5mm, que es va inaugurar l’any passat amb motiu de les restriccions per la pandèmia, es va convertir en la primera i única Trobada online de Cinema 9,5mm del món i enguany s’ha volgut mantenir.

Enguany, a més, la Trobada de 9,5mm està de celebració donat que aquest any se celebra el Centenari del Cinema 9,5 mm, el format degà del cinema. I per celebrar-ho, durant tot el FESTIMATGE, el cinema ha estat present en diversos actes com a la inauguració, que va estar amenitzada amb música de cinema, una exposició de fotografies dels actors més clàssics de Hollywood que dona la benvinguda a les exposicions del FESTIMATGE en el mateix vestíbul de la Fàbrica Llobet-Guri, l’exposició d’una antiga màquina de projecció de cinema que flanqueja l’entrada a les exposicions com a testimoni d’aquesta efemèride…

I el punt àlgid serà la Gala de Cinema Mut que se celebrarà aquest divendres dia 22 d’abril a les 21.30 hores a l’Auditori de Can Saleta i en la qual es projectaran en format original 9,5mm amb acompanyament de piano en directe a càrrec del mestre calellenc Jordi Flaquer, una selecció de cinema de l’època, de films que van servir com a font d’inspiració per a molts entusiastes de la fotografia i del nou nascut cinema, que van poder tenir al seu abast el format 9,5mm per crear els seus propis films i visionar-ne de comprats.

La Trobada oferirà també dissabte 23 al matí, com és habitual, el Mercat del Col·leccionista de Cinema, una fira de material antic que permet establir un contacte directe amb afeccionats i col·leccionistes on es poden trobar màquines, pel·lícules, cartells, llibres i articles relacionats amb el cinema de formats antics per a qui vulgui adquirir un objecte per engrandir la seva col·lecció o trobar la peça que li manca o que li cal renovar en aquell aparell tan antic com estimat. El FESTIMATGE posarà punt i final a l’edició d’enguany, diumenge 24 d’abril amb la Gala de Clausura i lliurament de premis.

El FESTIMATGE, únic al món
El Festival de la Imatge de Calella és l’únic festival de tot el món que reuneix cinema i fotografia en un mateix festival, i amb una durada tan extensa, gairebé tot un mes d’activitats relacionades amb la imatge.

Reuneix tres certàmens que, originàriament, es celebraven per separat: La Trobada Internacional de Cinema 9,5 mm, única a Espanya i de les poques que queden arreu del món, que aquest any celebra la seva 49a edició; el Trofeu Torretes de Fotografia, que es fa des de fa 46 anys i que és reconegut per la Federació Internacional de Fotografia, la qual cosa demostra el seu prestigi; i, el més jove de tots, el Trofeu Torretes de Curtmetratges, amb 28 anys de vida.
Enguany, el FESTIMATGE 2022 celebra la dissetena edició des que els tres certàmens s’ajuntaren per fer un gran festival. El FESTIMATGE és un projecte ambiciós, fet amb el caliu que un grup d’amants de la fotografia i el cinema, com són els aficionats de Foto-Film Calella, posen en el festival.
Per a més informació:  www.festimatge.org – Programa complert del FESTIMATGE: https://www.festimatge.org/programa/

Centenari del Cinema 9,5mm

Centenari del Cinema 9,5mm

Redacció
Imatge i font: Festimatge

Deixa un comentari