Publicat el 01/07/2017

La mostra ‘Badalona 1897-2017. Cent vint anys de ciutat’ es podrà visitar a la planta baixa de la Casa de la Vila fins al 15 de juliol

Dissabte 1 de juliol es compleixen 120 anys de la concessió el títol de ciutat a la vila de Badalona. Per commemorar-ho, el Museu de Badalona inaugura aquest dissabte, una exposició a la planta baixa de la Casa de la Vila que porta per títol Badalona 1897-2017. Cent vint anys de ciutat i que il·lustra mitjançant fotografies com era la vila a finals del segle XIX. L’acte de presentació ha comptat amb la presència de Laia Sabater, 4a tinenta d’alcaldia i regidora de l’Àmbit de Badalona Educadora.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 15 de juliol de dilluns a divendres entre les 10 a les 20 hores i els caps de setmana de 10 a 14 hores, dóna la possibilitat als de conèixer amb detall com van ocórrer els fets i quin era el context en el qual la vila de Badalona va esdevenir una ciutat reconeguda.
Tal com s’explica a la mostra, el dia 2 de juliol de 1897 es va celebrar una sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament per donar compte que la reina regent, Maria Cristina d’Àustria, havia concedit a Badalona el títol de ciutat. En la sessió següent, celebrada el 6 d’aquell mateix mes, es va llegir el reial decret on es feia constar que la concessió del títol es produïa “por el aumento de su población y progreso de su industria y comercio”.
Certament, Badalona, que tenia aleshores poc més de 18.000 habitants, vivia una etapa de creixement, propiciat per la línia del ferrocarril inaugurada el 1848, que va comportar la instal·lació de nombroses indústries a la vila i l’arribada de molta població que hi venia a treballar.

A través de més de vint fotografies comentades, l’exposició explica la Badalona del 1897 i els seus diferents àmbits i contextos: la imatge de la ciutat, el món del treball, el moment polític local, així com alguns aspectes de la vida quotidiana. També s’hi pot veure el llibre d’actes del ple de 1897, un exemplar del setmanari El Eco de Badalona que dóna la notícia de la concessió del títol de ciutat, un llibre de signatures dedicat a l’alcalde Joaquim Palay, i una copa del Cristall que reprodueix un gravat de l’any 1897 que es va dedicar al ministre d’Hisenda, Juan Navarro Reverter, qui va influir molt perquè Badalona assolís la condició de ciutat.

 

 

Deixa un comentari