Visita guiada: Reflexos. L’obra de Damià Campeny. A cura d’Anna Riera, comissària de la mostra.

Amb aquesta visita coneixerem de primera mà la vida i l’obra de Damià Campeny (1771-1855), l’ambient cultural del seu temps i de la resta d’escultors coetanis.

Damià Campeny va néixer a Mataró el 1771. Després d’uns anys d’estudi a l’Escola Gratuïta de Dibuix de Barcelona, va guanyar una pensió per seguir perfeccionant-se a Roma, on va viure de 1797 al gener de 1815. En el decurs d’aquests anys d’auge de l’art neoclàssic, Roma es convertí en el destí obligat de pintors i escultors de tot Europa. A les aules de la Scuola del Nudo i sota el mestratge d’Antoni Canova, Damià Campeny assimilà de manera magistral els principis estètics neoclàssics, esculpint obres mestres com la Lucrècia. De retorn a Barcelona, dedicà la seva vida a l’ensenyament i treballà algunes obres per a la Junta de Comerç, en virtut d’un contracte signat el 1825. Els últims anys de la seva vida els visqué malalt a Sant Gervasi de Cassoles, on morí el 1855.

L’exposició Reflexos. L’obra de Damià Campeny analitza la seva trajectòria artística com expressió d’una època i d’un ideari estètic. A la vegada, es presenta com un espai de reflexió sobre el valor de l’escultura neoclàssica catalana en l’àmbit internacional, a través de l’anàlisi de materials, processos artístics, temes i models. A aquests propòsits responen els nou àmbits de la mostra que il·lustren la relació de Campeny amb Mataró, la seva formació a Barcelona i a Roma, el sistema de pensions de les acadèmies d’art, la còpia d’obres de l’antiguitat i el procés creatiu que condueix del dibuix al marbre. I finalitza amb les dues seccions dedicades a interpretar els models que inspiraren la Lucrècia i la Diana.

Ho organitza: Museu de Mataró – Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

 


Informació

Població
Mataró
Activitat
Visita guiada
Data
Dissabte, 13-7-19
Hora
18:00
Adreça
Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró. C/ d'Argentona, 64

Deixa un comentari