Ocellam. Exposició itinerant de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Els ocells són motiu d’estudi de l’ornitologia, però també són objecte de cultura, capaços de generar art, ja sigui visual, tèxtil, literari, musical o lúdic. Aquesta exposició és un homenatge literari als ocells. Són motiu d’estudi de l’ornitologia (branca de la zoologia que se n’encarrega), però també són objecte de cultura (per dir-ho amb paraules de Miquel Rayó al seu llibre Aucellari), capaços de generar art, ja sigui visual, tèxtil, literari, musical o lúdic. Entre les variades espècies d’ocells existents, se n’han escollit set: l’oreneta que ens desperta matinera, lleva’t, lleva’t dematí; el rossinyol, amb el seu dolç tau-tau-tau, xirivists; el pardal, d’enganxosa xerradissa, xerritx-xerretx; el colom, pagat de si mateix, que parrupeja jo soc més guapo que tu; el corb, amb el seu tenebrós carn-carn; l’oriol, de piulada fixa, figues flors, figues flors; la merla, que crida xucat-xucat.

Us volem apropar el món d’aquests set ocells de la mà de textos redactats per escriptors i gent de lletra que han mostrat un interès respectuós (no exempt de sàtira, a cops) vers el món dels animals de ploma. Autors com Jacint Verdaguer, Josep Maria de Sagarra, Josep Carner, Pere Quart, Joan Amades, Pau Bertran i Bros, Tomàs Garcés, etc. ens han llegat escrits que ens conviden a girar la vista amb curiositat cap a aquestes bestioles de vol incansable, que, entre moltes altres coses, alegren la celístia amb els seus cants i netegen d’insectes els nostres camps.

Però encara n’hi ha més. Es tracta de dos personatges literaris als quals volem fer referència, atesa la seva estreta relació amb el món dels ocells. Es tracta de Peter Pan (el nen ocell creat per James Barrie) i Papageno (l’ocellaire encarregat d’atrapar ocells per a la Reina de la Nit a canvi de menjar i beure aparegut en el llibret de l’òpera La flauta màgica, de Mozart). En definitiva, set animals de ploma i dos personatges literaris (què són, al seu inici, el teatre i l’òpera on van néixer Peter Pan i Papageno sinó pura paraula?) vistos des del seu vessant científic, artístic i popular.

Per això els saludem amb un cordial “Veniu, ocells, amics!”

Roser Ros i Vilanova

Informació

Població
El Masnou
Activitat
Exposició
Data
dijous, 24-5-18
divendres, 1-6-18
Adreça
Biblioteca Joan Coromines. C/ Josep Pujadas Truch, 1

Deixa un comentari