Maig intercultural 2023, a Mataró
Maig intercultural 2023.
Com cada any, el Consell Municipal per la Solidaritat i l’Educació per la Ciutadania Global promou un programa d’activitats amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Cultural, el 21 de maig. Amb aquesta proposta, es vol oferir a la ciutadania l’escenari ideal per compartir la gran riquesa i diversitat cultural present a Mataró.
Aquest any, el tema escollit és «Mataró, Ciutat Acollidora», amb el que volen donar testimoni a aquelles persones que han fet de Mataró la seva nova llar i a les persones de Mataró que els han facilitat el camí. Aprofundireu en aquestes històries de vida alhora que commemorem el 25è aniversari del Servei de Primera Acollida de Mataró.
PROGRAMACIÓ:
Dimecres 3 de maig:
- A les 18 h: Hora del conte amb “contes astuts de tres continents” a la Biblioteca Antoni Comas ( C/ Enric Prat de la Riba, 110). Volareu d’Europa a l’Àfrica i de l’Àfrica a Amèrica en companyia de nens astuts i d’animals de tota mena: la guineu, el gat l’aranya, la llebre, el colom, la tortuga… Quin animal t’agradarà més? Quin serà el més astut de tots? A càrrec de Catherine Favret. No es requereix inscripció prèvia, aforament limitat. Organitza: Biblioteques de Mataró – Ajuntament de Mataró.
Dissabte 6 de maig:
- De 18 a 20:30 h: Festival Cultural de Cerdanyola 2023 a la Pista poliesportiva de Cerdanyola Remigi Herrero (C/ de l’Estadi, 5). És un Festival Cultural nascut des de la Taula del Pla Integral de Cerdanyola amb l’impuls de dues entitats: L’Associació Cultural de Cerdanyola i el Col·lectiu de Teatre EPMA. Amb l’objectiu de visualitzar l’art i la cultura musical, poètica i teatral de Cerdanyola. A causa de la pandèmia no es va poder celebrar el 2021, no obstant es va recuperar i es va celebrar el 2022 i es dóna continuïtat en el 2023. Organitza: Agència de suport i serveis a les entitats i a l’Associacionisme i TEC (Taula d’Entitats de Cerdanyola).
Dimecres 10 de maig:
- A les 18 h: Hora del Conte amb Contes selvàtics i d’altres regions de Perú a la Biblioteca Antoni Comas (C/ Enric Prat de la Riba, 110). Selecció de relats de la tradició oral dels pobles originaris del Perú adaptades per a infants amb l’objectiu de presentar altres realitats, educar en la diversitat i el respecte a la terra mare. S’han seleccionat aquests relats orals: 1. Onkori, Totori y Ho, relato de la tradición oral ashaninka adaptado a niños. 2. El zorro que devoró la nube. Text Cucha del Águila. 3. Selva, selvita curanderita. Text Cucha del Águila. A càrrec de Sílvia Llanto (Associació El Panal) No es requereix inscripció prèvia. Aforament limitat. Organitza: Biblioteques de Mataró – Ajuntament de Mataró.
Del 15 al 31 de maig:
- En l’apartador de la Biblioteca Antoni Comas (C/ Enric Prat de la Riba, 110). La biblioteca Antoni Comas i l’Espai Jove Rocafonda-El Palau han dissenyat un aparador molt artístic per celebrar el Maig Intercultural. L’Espai Jove Rocafonda-El Palau en el marc de l’activitat «Reinventarte», repensa i reinventa grans obres pictòriques pròpies de l’art occidental amb l’objectiu de visualitzar i plasmar la diversitat cultural present al territori i posar-la al lloc central. El resultat d’aquest projecte s’exposarà a l’aparador de la Biblioteca Antoni Comas, conjuntament amb una mostra de llibres sobre interculturalitat, convivència, respecte, etc. Adreçat a tots els públics, no cal inscripció prèvia. Organitza: Biblioteques de Mataró i Xarxas d’Espais Joves.
Dimarts 16 de maig:
- A les 19 h: Adolescent i joves migrants no acompanyats/es, un camí cap a la inclusió a la Peixateria (C/ de Barcelona, 57). Els menors adolescents no acompanyats: Per què venen a casa nostra? Quins són els seus somnis i quines expectatives tenen? Com els acollim essent menors d’edat, la llei de protecció del menor ens obliga a protegir-los perquè els seus tutors legals no hi
són. La xerrada ens farà reflexionar sobre com acollim. És veritablement el que els hi oferim l’acollida que necessiten? Els ajuda a integrar-se? No només els hem d’ajudar en la dimensió material, de formació o de treball, necessitem treballar moltes altres dimensions: la comunitat, el projecte migratori, la família… Organitza: Fundació Grup Tercer Món Mataró.
Dimecres 17 de maig:
- De 10 a 11 h: Viatgem a través de la música al Centre Socioeducatiu Sant Pau (C/ Bombers Madern i Clariana, 8). Viatjareu als diferents països de les participants de les classes d’acollida lingüística a través de la seva música, ens explicaran quins sentiments afloren….. i si n’hi ha que siguin compartits…. No es requereix inscripció prèvia. Organitza: Càritas Interparroquial Mataró.
Dijous 18 de maig:
- De 18:30 a 20:30 h: Càpsula Formativa: Interculturalitat Crítica Formació presencial al Centre Cívic Pla d’en Boet (C/ Juan Sebastián Elcano, 6). Càpsula que introdueix la proposta intercultural des d’una perspectiva crítica. Es presentaran diferents polítiques que s’han desenvolupat en l’àmbit català i espanyol relacionades amb la diversitat cultural, la vinculació amb el racisme estructural i les relacions nord-sud. Així mateix, la sessió aportarà elements per a l’anàlisi de la pràctica professional quotidiana i eines per incorporar aquesta
perspectiva. Inscripcions: cooperacio@ajmataro.cat. Organitza: Lafede.cat Col·labora: Diputació de Barcelona i Ajuntament de Mataró.
Divendres 19 de maig:
- A les 19 h: Viure la Interculturalitat en Família homenatge a Sherif Jarju al Foment Mataroní (C/ Nou, 11). Per donar valor a la història de vida d’en Sherif Jarju i a la seva família com a exemple d’interculturalitat, s’ha organitzat una taula rodona i s’estrena un documental.
En primer lloc, la Maria Salicrú-Maltas de Mapasonor ens mostrarà un relat de vida per mitjà del testimoni de diverses persones del seu entorn que han estat rellevants, i que descriuen aquesta experiència intercultural: Brian Anglo, Mariajo Aparicio, Dolors Fernàndez, Bintou Jarju, Laia Manté i Lluís Valerio. També es projectarà fragments del documental “De Mataró a Djembereng”, que Mapasonor estrena en aquesta ocasió. Tot recorrent la vida de la Loli, la Bintou i el Sherif, es defèn la ferma militància per una vida intercultural. Organitza: Mapasonor i Ajuntament de Mataró.
Dissabte 20 de maig:
- De 10 a 13 h: Matinal de Jocs del món al Parc de l’Escorxador als Jardins de l’Antic Escorxador (C/ Enric Prat de la Riba, 110). Diferents espais de joc tant a dins com a fora de la biblioteca: espai de jocs de taula, espai de l’aualé i jocs gegants a l’exterior. Jornada amb l’objectiu de dinamitzar diferents jocs d’arreu del món, per ser un punt de trobada entre diferents persones i cultures. Organitza: Biblioteques de Mataró – Xarxa d’Espais Joves de Mataró. Col·labora: AVV Les Santes – Escorxador.
- De 10 a 13 h: Festa de la Interculturalitat als Jardins de l’Antinc Escorxador (C/ Enric Prat de la Riba, 110). Festa de trobada entre famílies i interculturalitat amb propostes d’activitats, tallers, danses, música i paradetes de tastets típics que representen algunes de les cultures que tenim a les escoles. Aforament il·limitat. Organitza: AFA escoles Montserrat Solà, Joan Coromines i Anxaneta. Col·labora: Biblioteca Antoni Comas
- De 10 a 16 h: Àpat Comunitari als Jardins de l’Antinc Escorxador (C/ Enric Prat de la Riba, 110). Cuina ecològica popular i col·lectiva per la cohesió social: combatem la malnutrició, el malbaratament alimentari, la soledat, la inflació, la crisi energètica i el canvi climàtic. Guanyador 2022 dels premis FEM Mataró 2030. A posterior es farà un col·loqui amb la
temàtica d’agroecologia i interculturalitat. Cost del tiquet 3 euros. Més informació a avvsantesescorxador@gmail.com. Organitza: AVV Les Santes – Escorxador. Col.labora: La Feixa, SCCP - De 10:45 a 13:30 h: Festa Holi al Barri Via Europa (C/ d’Alemanya, 27). L’AVV Via Europa i la Fundació Vicente Ferrer ens conviden a passar un matí descobrint la festa amb pols de colors, taller de ball tipus Bollywood i altres tradicions amb origen a la Índia com aprendre a pintar un Rangolí. Organitza: AVV Via Europa i Fundació Vicente Ferrer. Col·labora: Acadèmia de dansa ASRAI.
Diumenge 21 de maig:
- D’11:30 a 14 h: Vermut Musical als Jardins de l’Antinc Escorxador (C/ Enric Prat de la Riba, 110). Proposta de Casa de la Música i de l’Associació de Veïns Les Santes-Escorxador perquè gaudiu dels migdia de diumenge i dels Jardins de l’antic Escorxador amb el grup de sons llatins brasilers «Sol Homar Music». Més informació a avvsantesescorxador@gmail.com. Organitza: AVV Les Santes – Escorxador i Casa de la Música de Mataró.
Dimarts 23 de maig (Pista Poliesportiva Espai Jove Sidral) i Dijous 25 de maig (Pista Poliesportiva Municipal Remigio Herrero):
- Matí: Juguem a l’aualé, campionat amb els alumnes de 6è de les escoles de Mataró. L’aualé és un joc d’estratègia d’origen africà amb molta tradició arreu del món. De manera semblant a altres jocs com els escacs o les dames, dos jugadors s’enfronten amb quaranta-vuit fitxes, anomenades llavors, en un tauler rectangular sobre el qual es mouen les fitxes amb l’objectiu de capturar-ne més que el teu oponent. A Mataró ja fa 21 anys que a través de les escoles es juga en aquest joc. Organitza: Ajuntament de Mataró.
- De 17:30 a 19 h: Fem Teatre! Història d’una acollida al Centre Socioeducatiu Sant Pau (C/ bombers Madern i Clariana, 8). Obra de teatre protagonitzada pels infants de primer cicle del Casal Obert Sant Pau, on es desenvolupa situacions d’acollida. Aforament limitat a 15 persones. Per confirmar assistència, trucar al telèfon 93 174 71 26 per tal de poder fer previsió d’aforament. Organitza: Càritas Interparroquial Mataró.
Dimecres 24 de maig:
- A les 18 h: Hora del Conte a la Biblioteca Antoni Comas (C/Enric Prat de la Riba, 110). Al país de Cuentropia creiem que un altre món més just és possible, per això viatgem per tot arreu amb la nostra maleta màgica plena de contes i històries que ens parlen de justícia, respecte, igualtat i transformació social. Els nostres tallers de contes són espais creatius que busquen la vivència d’experiències al voltant dels llibres. Són sessions lúdiques i educatives per experimentar a través dels contes i els jocs. Aquesta activitat també s’emmarca dins del Mes del Comerç Just, juntament amb un espai de lectura a la sala infantil i una mostra de llibres a la sala d’adults. A càrrec de Cuentropia. No es requereix inscripció prèvia. Aforament limitat. Organitza: Biblioteques de Mataró – Ajuntament de Mataró.
Dijous 25 de maig:
- A les 17:30 h: Voluntariat per la llengua, Juguem Juntes? al Casal de Barri Les Esmandies (Ronda O’Donnell, 94). Els grups del projecte “Llengua i entorn” que es troben un cop a la setmana per conversar en català, amb els voluntaris, prepararan diferents jocs tant catalans com dels que fan als seus països de procedència. Jocs com la xarranca, les bitlles catalanes, saltarem a corda cantant cançons d’arreu del món entre d’altres i compartint jocs, aprendrem de cultures diferents. Organitza: Moviment Educatiu del Marmesme. Col·labora: Òmnium Cultural, Consoci de Normalització Lingüística, Casal de Barri Les Esmandies i AVV Peramàs-Esmandies.
- A les 19 h: Parelles exprés de Voluntariat per la llengua al Casal de Barri Les Esmandies (Ronda O’Donnell, 94). Creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Les parelles exprés és un tast de 5 minuts amb parelles diferents. Organitza: Consorci de Normalització Lingüística del Maresme. Col·labora: Casal de Barri Les Esmandies i AVV Peramàs-Esmandies.
Dimarts 30 de maig:
- A les 18 h: En parlem al Centre Cívic Espai Gatassa (C/ Josep Montserrat i Quadrada, 1). Des del cicle «En parlem? Mirades de dona» iniciem una sèrie de
trobades en les quals a partir de l’experiència visual d’un curtmetratge, veïnes del barri de Cerdanyola compartiran les seves vivències personals sobre temes d’actualitat que interpel·len a qualsevol dona. No es requereix inscripció i hi ha aforament limitat. Organitza: Ajuntament de Mataró – Agència de Suport a les entitats i a l’Associacionisme. Col·labora: Plataforma Social Salesians Sant Jordi i Servei de Mediació Ciutadana. - A les 19 h: Programa Acollida persones refugiades a la Peixateria (C/ de Barcelona, 57). Testimoni en primera persona, de persones sol·licitants d’asil que
estan o han estat en el sistema d’acollida estatal de protecció internacional. L’objectiu de l’activitat és donar a conèixer el programa d’acollida, el centre de protecció internacional gestionat per Creu Roja Mataró així com, les experiències de diverses persones sol·licitants d’asil o
ja concedida la protecció. Organitza: Creu Roja Mataró-Maresme. Col·labora: Fundació Grup Tercer Món Mataró.
Població
MataróActivitat
JornadesData
Dimecres, 3-5-23Dimarts, 30-5-23