Genealogies recurs d’oportunitats
Exposició Genealogies recurs d’oportunitats.
Facultat de Belles Arts UB.
Activitat expositiva vinculada al Dia Internacional de les Dones 2022 i a projectes d’Aprenentatge Servei en el Grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Un fragment de teixit elaborat amb draps de colors, extret de roba de rebuig, trenat per diverses persones per cordar una cadira recuperada, i a efecte de prototip per un projecte de disseny experimental i sostenible, esdevé imatge simbòlica, recursiva.
Hem de ser ferms defensors de la capacitat de servei públic de l’art i el disseny contemporanis, i de tot el que hi succeeix en els seus territoris intersticials. Des d’un enfocament metodològic, de procés constant, constructiu i reflexiu, s’ha d’apostar per crear situacions d’intercanvi on es difuminin els papers entre artistes i espectadors. Objectes, maquetes i models d’utilitat s’oposen a la discreta fredor de l’obra acabada. Matèries primeres deixen pas a la idea de suprareciclatge. Tractes humans oposats al mercadeig. Cures i coneixements encarnats versus transmissions estandarditzades.
L’art amb un posicionament participatiu, des de la cocreació, és dependent de l’experiència de primera mà i no entén d’encarceraments academicistes i esteticistes. Tampoc d’entelèquies. Ha de ser compromès i tangible. Oportú. Ètic. Ha de permetre aprendre a qui hi participa. Ha de fer pensar des de l’acció directa i ha d’interpel·lar l’ara de manera crítica, política i reivindicativa, des dels sabers de generacions prèvies: perquè el demà és massa tard.
Genealogies. Recurs d’oportunitats és una mostra que serveix com espai de reflexió i difusió dels aprenentatges i els serveis que contenen diferents projectes de creació que s’adscriuen en alguna de les anteriors afirmacions, promogudes per creatius novells o professionals vinculats a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.
Comissariat: Eulàlia Grau Costa, Joan Miquel Porquer Rigo i Teresa Valverde Gefaell
Projectes amb: Fundació Formació i Treball; Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Barcelona – Drap-Art; Servei Comunitari de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda; Àrea Metropolitana de Barcelona – AMB; Can Castells Centre d’Art de Sant Boi de Llobregat; i altres experiències de suprareciclatge tèxtil. Propostes invitades de: Tatiana Méndez, Marta Subirana Pedraja i Antonio Pablo Romero González.
Col·laboren: Micaela Botelho Ferreira, Andrea Martínez Arroyo, Laia Moretó Alvarado, Rafael Romero Pineda, Anaïs Civit López, Grup d’Innovació Docent Consolidat ATESI (Art, Territori, Estratègia docent, Sostenibilitat i Intervenció social – GINDC-UB/162), Grup ApS(UB) (GINDO-UB/174), Equip Deganal de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Simina Alexandra Crisan.
Població
Vilassar de MarActivitat
ExposicióData
Diumenge, 6-3-22Diumenge, 3-4-22