En el marc de l’exposició Eduard Alcoy. Art i Encanteri (1950-1987), la historiadora de l’art i comissària Rosa Alcoy, ens presenta el llibre que recull els continguts ampliats de la mostra i la conferència Eduard Alcoy i la Llanterna màgica.

Els cinc àmbits de l’exposició mostren la creativitat del pintor a partir de les coordenades més solemnes de l’art i de l’il·lusionisme que el van caracteritzar. Els dos primers àmbits ens conviden a llegir en el context màgic dels primers anys cinquanta, en temps del grup Inter-Nos. Superada l’etapa de formació, i des de l’afinitat amb Dau al Set, el món poètic precedent i les tardanes collites surreals, es planteja la connexió d’aquest moment inicial amb les últimes pintures realitzades la primavera-estiu de 1987.

Entre aquests dos extrems es despleguen els àmbits successius. El tercer correspon a l’època del grup Sílex, a l’abstracció geomètrica i a l’informalisme (1955-1962). El quart àmbit es consagra a la recuperació de la figuració afermada en els anys 60 i lliga amb el cinquè, en el qual es planteja una continuïtat relativa i les vessants temàtiques de l’altrisme figuratiu d’Alcoy del 1968 al 1986. És aquí que les obres ens parlen de constants com la metafísica, l’apocalipsi, el presagi, el caos, Bosch, la bogeria, el paisatge o l’eclosió formal i significant del color.

El cercle es clou al voltant d’una creativitat suggestiva que pot unir inici i final, forma i fons, a partir d’un itinerari artístic que s’inicia a Barcelona i s’embranca a Mataró (del 1966 al 1987) per trobar a Itàlia, en particular a la ciutat de Torí, una estació paral·lela que flueix des del 1970.

Ja amb una perspectiva folgada, l’exposició incorpora aspectes centrals de l’obra d’Alcoy i altres de més ignorats o amagats, amb el desig de fer-los interactuar i contribuir a fer possible un millor coneixement de la seva aportació global.

Informació

Població
Mataró
Activitat
Conferència Exposició
Data
Divendres, 9-3-18
Hora
19:00
Adreça
Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró C/ d’Argentona, 64

Deixa un comentari