Publicat el 05/03/2014

L’Ajuntament de Badalona, a través de l’Àrea de Serveis Socials i Salut i de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha signat avui un conveni amb diferents entitats socials per a la instal·lació, manteniment i funcionament del projecte pilot d’un hort social al barri de Bufalà. Aquesta iniciativa, promoguda per les Àrees de Serveis Socials i Salut i de Medi Ambient i Sostenibilitat, pretén donar un caire social a la finca de propietat municipal de Can Barriga, situada al barri de Bufalà. En aquest espai es troba ubicada la seu de l’Escola d’Educació Especial de Can Barriga. A més, el conveni també té una finalitat educativa i de divulgació de pràctiques respectuoses amb el medi.
El projecte pilot planteja fer de l’hort de la finca una eina per millorar la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social i potenciar la relació en xarxa i el contacte dels diferents col·lectius amb el seu entorn més pròxim.
L’espai d’horts disponible per a aquest projecte és d’uns 350 metres quadrats que es dividirà en tres parcel·les per a les dues entitats socials i una tercera que es destinarà als Plans de desenvolupament comunitari que gestiona l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament i l’IMSP. Està previst que aproximadament puguin treballar l’hort unes 50 persones. La base dels conreus serà l’agricultura ecològica que estarà supervisada per l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat que a més s’ha encarregat de donar la formació bàsica als monitors que acompanyaran a les persones que treballaran l’hort. Hi haurà un monitor especialitzat per guiar en tot moment als usuaris dels horts.
L’Ajuntament ha subministrat les eines i el sistema de reg per poder conrear la terra. Per la seva banda, l’IMSP ha dotat un espai de magatzem per a guardar les eines. Les entitats treballaran l’hort amb la supervisió de l’Àrea de Serveis Socials per tal de fer el seguiment i les valoracions del funcionament dels projectes.
Aquest projecte és pioner a Badalona ja que fins al moment present les persones que podien optar a conrear un hort urbà havien de tenir 60 anys o més, estar empadronats a Badalona i no exercir cap activitat de tipus laboral.
Entre les activitats que es portaran a terme hi ha la formació en mètodes i tècniques de conreu ecològic i el conreu i manteniment de l’hort. També s’efectuaran jornades d’educació ambiental, organitzades pels mateixos participants i adreçades a centres educatius o col·lectius interessats. A més, es volen realitzar visites i intercanvi d’experiències amb activitats similars.
La regidora de Serveis Socials i Salut, Sònia Egea, s’ha mostrat il·usionada per iniciar aquest projecte social “que dóna l’oportunitat a les entitats perquè puguin desenvolupar una feina complementària a nivell de sensibilització i de treball amb les famílies en un entorn més natural que no pas els centres habituals on hi treballen”. “A més, el fet de ser un projecte de tipus comunitari ajudarà a desevolupar una sèrie de valors i habilitats per tal que aquestes persones puguin integrar-se de forma més fàcil en altres entorns socials i fins i tot laborals”, ha afegit.

Deixa un comentari