Publicat el 29/11/2019

La Taula Sense Llar de Badalona va organitzar un acte per donar visibilitat a la realitat de les persones sense llar a la ciutat, una situació que cada cop es veu més agreujada no només per les persones que dormen al carrer, sinó també pel volum de persones que viuen en infrahabitatges

L’acte es va realitzar dijous, 28 de novembre, a la plaça de la Vila amb la lectura d’un decàleg de reflexions que es va voler compartir amb tota la ciutadania, amb la col·laboració del Defensor del Ciutadà, Armand Soler, i dos testimonis que van relatar, des de la seva pròpia experiència, la situació de les persones sense llar. Es van presentar dades dels serveis oferts per les entitats i dels serveis socials municipals, així com reptes a abordar.

Decàleg de reflexions pels drets de les persones sense llar a Badalona
Segons les dades de l’últim recompte realitzat al 2018, es van comptabilitzar 57 homes i dones que dormien al carrer i 172 persones allotjades en centres d’acollida residencial, en barraques, en pensions o amb problemàtiques d’infrahabitatge.
Davant d’aquesta situació, i amb motiu del Dia Mundial de les Persones Sense Llar, la Taula va compartir amb la ciutadania la lectura d’un decàleg de reflexions que va posar èmfasi en el dret a l’habitatge; la complexitat de la realitat de les persones sense llar i les causes estructurals que la provoquen: pobresa, atur, manca d’habitatge, desigualtats socials; la importància de no culpabilitzar la persona i evitar idees preconcebudes i/o expressions que la deshumanitzin; la importància d’abordar la realitat de l’infrahabitatge també com a sensellarisme; la necessitat d’un parc públic d’habitatge més ampli i d’un recurs de primera atenció a la ciutat; així com la urgència de treballar tots plegats, ciutadania, partits polítics i entitats socials, per l’eradicació d’aquesta situació.

Una realitat a la ciutat
La Mª Angeles i el Jose Antonio, que són atesos al centre d’acollida diürn Folre, van col·laborar també en l’acte amb els seus testimonis, donant veu a altres persones que com elles, no tenen un sostre on dormir o viure. Aquí, expliquen, troben l’acompanyament i el somriure de les persones voluntàries i tècniques d’aquest recurs d’atenció per a persones sense sostre, dona força per seguir endavant en una situació vital molt difícil.
L’acte va constar també d’una segona part, a l’edifici del Viver, on les diferents entitats que conformen la Taula van fer un breu repàs als recursos existents a la ciutat per atendre aquest col·lectiu, i els reptes als quals ha de fer front la ciutat per aconseguir que ningú dormi al carrer: augmentar el parc social d’habitatge, infrahabitatge, atenció a emergències (com l’operació hivern), així com continuar sensibilitzant sobre el sensellarisme.

 Sobre la Taula
Amb la commemoració d’aquest Dia Mundial de Persones Sense Llar, des de la Taula Sense Llar de Badalona es vol donar continuïtat a activitats de sensibilització com la trobada que es va fer l’any passat al Centre Cívic La Salut coincidint amb aquesta diada.
De cara al 2020, la Taula prepara un nou recompte a Badalona per analitzar l’evolució del sensellarisme a la ciutat, gràcies al suport de persones voluntàries que per tercer any es sumaran a aquesta acció.
Més informació a: http://www.taulasensellarbadalona.cat/

Deixa un comentari