Publicat el 04/06/2018

El botiguers asseguren que l’Ajuntament no els va avisar del blindatge policial de la Riera per la coincidència d’unionistes i antifeixistes

La Unió de Botiguers de Mataró acusa l’Ajuntament de la ciutat de no haver organitzat correctament el dispositiu policial davant la coincidència de dues manifestacions de signe oposat, dissabte a la tarda, el que hauria provocat importants pèrdues als comerços, que els botiguer xifren entre el 15% i el 20%. El president de la Unió de Botiguer, Jordi Novo, recorda que es tractava del primer dissabte de mes i de la temporada d’estiu i que és “un dels més forts de l’any” des del punt de vista comercial. El blindatge policial de la Riera per la presència anunciada d’unionistes i antifeixistes va deixar els botiguers sense clients i en alguns casos ni els propis botiguers van poder accedir per obrir els comerços, denuncien. Novo diu que no van ser informats en cap moment del dispositiu i assegura que els cossos de seguretat haurien pogut obligar els convocants de la manifestació a canviar de recorregut o fins i tot de dia.
“No estem en contra de les manifestacions, estem a favor de que tothom s’expressi. Ens queixem de la falta d’informació per part de l’administració i de l’organització de la manifestació de dissabte”. Jordi Novo, president dels botiguers, carrega així contra la resposta de l’Ajuntament davant les protestes de dissabte i l’afectació que això ha acabat suposat per a la facturació de les botigues.
Segons el president de la Unió de Botiguers la facturació d’aquest dia representa entre el 15% i el 20% de la facturació de tot el mes i lamenta que la protesta hagi provocat “pèrdues irrecuperables”. Novo detalla que “més d’una seixantena de comerços del centre es van veure afectats” directament i denuncia que l’afectació no va ser només als comerços de la part tancada sinó que se’n va ressentir tot el teixit econòmic de la zona.

Aquest dijous, durant el ple municipal del mes de juny, la Unió de Botiguers presentarà una queixa formal a l’Ajuntament “per evitar que es torni a repetir” una situació com aquesta que agreuja un “historial de problemes” per al teixit comercial del centre de Mataró: “Només faltava que hi hagués un entrebanc com el d’aquest dissabte”.

L’oposició carrega contra Bote
Per la seva banda, el grup municipal de CIU Mataró considera que l’alcalde de la ciutat “passa” del comerç local i adverteix que les mesures que va adoptar dissabte durant la manifestació van causar un “greu perjudici” als botiguers del centre de la població.
La formació lamenta la decisió de canviar el recorregut de la manifestació i fer-la passar pel carrer Sant Josep, “un dels principals eixos comercials de la ciutat, que és massa estret per acollir manifestants”.
A més, critica que s’impedís la circulació de vianants a tota la zona propera a l’Ajuntament i afirma que el govern local no va informar els comerciants de tots aquests canvis.
Per tot plegat el grup municipal ha presentat una pregunta al proper ple municipal. “Ens agradaria saber quina explicació dona la regidora de Promoció Econòmica sobre aquesta absoluta manca de sensibilitat vers el sector comercial de la ciutat”, reclama el cap del grup, Quim Fernàndez.
Al mateix temps, també demanarà si el grup Mataró se queda en España, convocant de la protesta, és una entitat mataronina legalment registrada i en quina data es va donar d’alta.
En aquest mateix sentit s’ha expressat Fèlix Teixidó, portaveu d’ERC-MES en aquest consistori que ha assenyalat que també presentarà una pregunta al ple municipal. El republicà demanarà a l’alcalde que expliqui per quin motiu no es va informar degudament els comerciants del recorregut ni dels talls de carrers, per què no se’ls va dir que no podrien obrir les botigues al llarg de la protesta i per què no es va traslladar la manifestació a un diumenge enlloc de permetre que se celebrés el primer dissabte de mes, que és el dia de major venda.
Teixidó ha recordat que divendres 25 de maig va celebrar-se una Junta de Seguretat Extraordinària en què es va parlar del recorregut que l’Ajuntament, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra havien acordat. “Malgrat el temps transcorregut entre aquesta reunió i el dia de la manifestació, els interessats no van rebre cap tipus d’informació”, ha lamentat.

ACN Mataró
Foto: El president de la Unió de Botiguers de Mataró, Jordi Novo, a la Riera, el 4 de juny de 2018. 

Deixa un comentari