Publicat el 23/12/2016

Des del passat mes de març, els fangs que es generen en el procés de tractament de les aigües residuals a les depuradores de Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol i Tordera s´estan portant a l´EDAR de l´Alt Maresme per sotmetre´ls a un tractament anaeròbic conjunt. Els resultats són triplement positius: s´han reduït les emissions de CO2, s´ha estalviat econòmicament i s´ha generat fertilitzant agrícola.

El projecte impulsat pel Consell Comarcal  permet avançar cap a un Maresme més sostenible, un territori amb una economia circular que utilitzi eficaçment els recursos tot reduint les emissions de CO2 a l´atmosfera. En aquests mesos de funcionament s´ha pogut comprovar que el tractament integrat de fangs instaurat a l´EDAR de l´Alt Maresme disminueix en un 85% les emissions de CO2, redueix els residus al 50% i facilita la seva transformació en fertilitzant agrícola. A més, com ha anunciat el president Miquel Àngel Martínez i Camarasa: “Permet estalviar 180.000 euros a l´any, uns diners que revertiran en més serveis ambientals per al territori” i sintonitza amb la línia estratègica comarcal de mitigar els efectes del canvi climàtic.

L´EDAR de l´Alt Maresme Nord i la de Mataró són dos de les 10 depuradores de la comarca que estan preparades per fer la “digestió anaeròbica” dels fangs que es generen en el procés de tractament de les aigües residuals. La digestió anaeròbica és un procés biològic que facilita la degradació de la matèria orgànica gràcies a la intervenció de diversos grups de microorganismes. Aquest procés estava infrautilitzat a l´EDAR de l´Alt Maresme, ja que és una planta projectada amb visió de futur i capacitat per cobrir les necessitats d´un possible increment de població a 2030.

Davant d´això, el Consell Comarcal, que és l´organisme que gestiona les depuradores del Maresme, va optar per una gestió més eficaç i integradora del conjunt de plantes. Ha habilitat els dipòsits de digestió anaeròbica que estaven en desús i des del passat mes de març s´estan tractant a l´Alt Maresme Nord ells fangs generats a les depuradores de Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol i Tordera.

La inversió,de 280.000 euros, s´amortitzarà en 18 mesos ja que els resultats obtinguts en aquest període de funcionament mostren que el sistema  és eficaç, a nivell ambiental i a nivell econòmic ja que permet estalviar 180.000 euros/any.

Aquest model de gestió integradora és pioner a Catalunya i s´ampliarà l´any vinent amb la incorporació d´un sistema de cogeneració que facilitarà el funcionament autònom al 100% de l´EDAR de l´Alt Maresme Nord. La planta generarà l´energia que necessita per funcionar i, a més, obtindrà un excedent que s´utilitzarà per altres projectes territorials que encara s´estan definint.

El Conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó, considera que aquest projecte és un exemple de com podem “convertir un problema en una oportunitat. De l´aigua residual generem aigua neta, fertilitzant i energia”, ha assegurat.

Deixa un comentari