Publicat el 29/11/2016

Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes són una de les tradicions més emblemàtiques de la ciutat. Se celebren 100 anys de la seva primera representació amb un conjunt d’activitats entre les que destaca l’exposició ‘Qui sóc vull contar-vos…’ que es podrà veure a Can Serra. Museu de Mataró del 26 de novembre del 2016 fins al 19 de març del 2017.

La mostra és una producció de la Direcció de Cultura amb la col·laboració de Sala Cabanyes i gràcies a les cessió de material divers del Museu Arxiu de Santa Maria, la mateixa Sala Cabanyes, Manel Cusachs Colomer, Pere Pons Fabres i Jesús Segura Pou.
L’evolució i renovació d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes ha estat constant fins als nostres dies amb les adaptacions del llibret original de Ramon Pàmies, les diferents escenografies, la música i els balls. A la mostra hi són presents tots aquells elements que els han caracteritzat i fet tan especials, com el pròleg, el ball de les pedretes, l’apoteosi o el llengotejar de la lluna. L’exposició també permet descobrir què passa a l’altra banda de l’escenari, com es prepara i s’articula aquesta gran representació en viu que, any rere any, requereix de la participació de més de 300 persones per fer-la possible.

Cal destacar que enguany la Secció Teatral del Centre Catòlic ha merescut la distinció de la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. La circumstància d’aquest guardó subratlla que la trajectòria de Sala Cabanyes és indissociable de la persistència amb què ha mantingut la seva obra nadalenca, raó principal de la força associativa de l’entitat.
Precisament, els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes són des de l’any 1981 Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’Ajuntament de Mataró els va declarar així en reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen, la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i sobretot el rigor en la seva execució.

El passat dissabte 26 de novembre es va dur a terme l’acte d’inauguració, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila. La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde de Mataró, David Bote; el Regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; i la presidenta de Sala Cabanyes, Anna Gené.

L’exposició
‘Qui sóc vull contar-vos…’ és un vers que diu un personatge de ‘L’Estel de Natzaret’ de Ramon Pàmies. El text serveix d’encapçalament a aquesta mostra que explica l’origen i l’evolució d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes.

L’exposició s’estructura en una primera part històrica que explica què són Els Pastores i permet descobrir elements dels 100 anys de representacions d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes a través de documents originals, fotografies, vestuaris… En un segon espai, es pot visualitzar l’obra des de diversos aspectes: a través d’un teatrí d’època, de decorats originals de paper, d’elements d’atretzo o d’enregistraments sonors que permeten veure de manera simultània el que passa davant i darrere de l’escenari. Tot plegat, pensat per conèixer com han evolucionat les interpretacions de les diferents escenes i poder escoltar les músiques que ja formen part de l’imaginari col·lectiu. 

Peu de foto: La lluna, un dels elements característics d´Els Pastorets. Foto: Ajuntament.

Deixa un comentari