Publicat el 27/01/2020

Les sis farmàcies del Masnou ja tenen un desfibril·lador portàtil de darrera generació a disposició de qualsevol persona davant d’un episodi cardiovascular sobrevingut, són farmàcies cardioprotegides. Així ho va anunciar l’alcalde, Jaume Oliveras, a l’acte celebrat el passat 22 de gener, a la sala de plens de l’Ajuntament. És una iniciativa impulsada per l’Ajuntament del Masnou, la Fundació Barcelona Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i la col·laboració del Grup Novartis

L’acte de presentació, en el qual també van participar diferents persones de l’àmbit sanitari, va donar a conèixer que el Masnou és la tercera ciutat de Catalunya amb totes les farmàcies cardioprotegides. Juntament amb l’alcalde, hi va assistir la regidora de Salut Pública, Yulay Martínez; el president de la Fundació Barcelona Salut, el doctor Lluís Donoso; el president del Grup Novartis, Jesús Ponce; un membre del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Carmina Subirana, i una representant de l’organisme al Masnou, Isabel Viayna.

El doctor Donoso va explicar que la iniciativa del Masnou és dins del projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit” i va comentar que la mort sobtada cardíaca, que a Catalunya va provocar més de 3.000 defuncions el 2019, pot afectar qualsevol persona i de manera imprevista. En aquest sentit, va dir que es disposa d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona, i d’aquí la importància vital que el desfibri·lador es trobi tan accessible com sigui possible. El facultatiu també va remarcar la proximitat i l’accessibilitat de les farmàcies com a factors clau.

Durant l’acte de presentació, també es va dur a terme una demostració sobre com funciona el desfibril·lador, així com les maniobres de reanimació cardiopulmonar que cal fer immediatament a la persona per maximitzar les seves possibilitats de sobreviure i minimitzar el risc que pateixi seqüeles. Tal com es va explicar a l’acte, el desfibril·lador automàtic és un dispositiu que només actua en cas de necessitat i pot ser utilitzat per qualsevol persona, tot i que no tingui coneixements sanitaris elementals, ja que actua només en cas de fibril·lació ventricular.

On es troben els desfibril·ladors al Masnou?

A la vila del Masnou hi ha 18 aparells desfibril·ladors. La Policia Local té sis d’aquests desfibril·ladors, disponibles les 24 hores de tots els dies de l’any, un dels quals es troba a la comissaria. Els altres cinc, portàtils, els duen les patrulles policials. La resta de desfibril·ladors es troben al Camp Municipal de Futbol del Masnou, al Camp Municipal d’Esports d’Ocata, al Complex Esportiu Municipal, al vestíbul de l’Espai Escènic Ca n’Humet, a la recepció de l’Edifici Centre i al Mercat Municipal. Durant la temporada de bany cal sumar a aquesta xifra els desfibril·ladors que incorpora el servei de socorrisme a les platges.

Deixa un comentari