Publicat el 24/05/2019

Aquest diumenge 26 de maig hi ha una doble cita electoral. D’una banda, es renoven els ajuntaments i de l’altra el Parlament Europeu. A les eleccions locals tenen dret a vot poc més de 337.000 ciutadans de la comarca que escolliran els nous plenaris dels 30 municipis maresmencs. En total 454 càrrecs electes d’entre els quals sortirà també la nova configuració del Consell Comarcal del Maresme.

El Consell Comarcal és una administració on la representació política no és d’elecció directa. Les 33 conselleres i consellers es reparteixen en funció del nombre de regidors/es i dels vots obtinguts en el conjunt de la comarca per cada partit, coalició, federació i agrupació d’electors, sempre que hagin obtingut el 3% o més dels vots totals del Maresme.

Els 30 ajuntaments del Maresme sumaran 454 càrrecs electes, 2 més que en el present mandat donat que Sant Pol de Mar ha superat els 10.000 habitants. El nombre de representants polítics de cada ajuntament s’estableix en funció de la població de cada municipi.

En aquestes eleccions municipals concòrren un total de 218 candidatures, un promig de 7 llistes per municipi. Premià de Mar i Canet de Mar són les poblacions on es presenten més llistes electorals (11).

70 de les 218 candidatures estan liderades per dones, el que representa un 32,1%. Cabrils, Mataró, Sant Cebrià de Vallalta i Santa Susanna són els municipis amb més dones cap de llista. En tots ells es presenten 5 candidatures liderades per una dona. En el cas de Cabrils, hi ha un clar liderat femení, només una candidatura té cap de llista masculí. Sant Iscle de Vallalta és l’únic municipi on cap de les 4 candidatures presentades té liderat femení.

EL CALENDARI:

7 de juny: Proclamació dels electes.

15 de juny: Data de constitució del ple dels ajuntaments, si no s’ha interposat recurs contenciós electoral contra la proclamació dels electes.

5 de juliol: Data de constitució del ple dels ajuntaments, si s’ha interposat recurs contenciós electoral contra la proclamació dels electes.

Constitució del Consell Comarcal: Primer dia hàbil transcorreguts 15 dies naturals des de l’endemà de la proclamació d’electes.

Deixa un comentari