Publicat el 13/05/2022

Diversos municipis obren les portes dels seus museus i plantegen tallers i activitats per convidar a la ciutadania a participar-hi

 

 

 

El pròxim dimecres 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus (DIM), una jornada en la que aquests equipaments culturals són els protagonistes i obren les seves portes per oferir activitats i sensibilitzar els visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
S’ha programat una setmana sencera, del dissabte 14 al diumenge 22 de maig, perquè cada museu pugui oferir les seves activitats.

El primer dia, 14 de maig, se celebrarà la Nit dels Museus. Tot plegat és una iniciativa de l’International Council of Museums (ICOM), que ha escollit el lema “El poder dels museus”.

Com cada any, el Maresme també s’hi suma amb tot un seguit de propostes:

– El Museu de l’Estampació, de Premià de Mar, fa activitats aquest cap de setmana i el dimecres, el propi DIM. Dissabte fa portes obertes, una activitat familiar titulada “Seguim el fil de la història… gaudir i descobrir el Premià antic”, i també té dues activitats nocturnes: “Entrem al taller de l’artista, amb Pol Peiró” i “Enrenou a la fàbrica”.

Diumenge, a més de les portes obertes, també presenta “La joia del Museu de l’Estampació i la joia del Museu Romà”, repeteix l’activitat familiar i ofereix “El museu per dins, visita a les reserves”. Pel DIM també fa portes obertes.

– El Museu del Càntir, d’Argentona, inaugura el dissabte la vitrina de noves adquisicions, donarà el quadre “Paisatge d’Argentona” a l’Ajuntament i presentarà el càntir de gall ucraïnès.
Pel DIM, oferirà portes obertes amb visita gratuïta a l’exposició permanent del museu i a l’Espai Picasso i també a l’exposició temporal “Amor Estadella. Fluid Infinit”.
El divendres 20 de maig lliurarà el premi del 42è Concurs de Cartells – Argilià Argentona 2022 i el diumenge 22 de maig, per cloure les jornades, el seu director, Oriol Calvo, farà una visita guiada.

A l’Espai d’Art i Creació Can Manyé, d’Alella, s’ha programat una exposició de Marta Bisbal Torres anomenada “Spectrum”, on es destaquen les lectures difuminades que apareixen per atzar o per error a les fotografies i contribueixen a un joc il·lusori de transformacions.

– A Canet de Mar s’hi ubica la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, que inaugura la nova exposició temporal a la Sala Jardí, que porta per títol “Vistes al mar 1850/1930”.

– Vilassar de Mar té diverses propostes a cadascun dels seus equipaments culturals, totes elles el dissabte. Al Museu Enric Monjo s’hi farà “Sketching Museum”, on artistes amateurs i grans professionals dibuixaran les obres del museu i s’animarà als propis visitants a que també facin les seves versions.
També hi ha prevista una performance de l’artista Martí Rom, “La màgia de la creació: art sobre art”. Als Jardins de la Marina de Vilassar s’ha organitzat un taller de cocreació anomenat “Un mar de perspectives. Taller d’art i engany visual”, en la que hi pot participar tota la família. Seguint a Vilassar de Mar, la Casa Museu Carme Rovira inaugura l’exposició d’olors inspirades en l’obra pictòrica d’aquesta artista.

– Al Museu Arxiu, de Vilassar de Dalt, una conferència de caire més històric: “Deportació dels republicans catalans i espanyols als camps nazis”. Tindrà lloc divendres 20 de maig i anirà a càrrec del president de l’Associació Amical Mauthausen, Juan M. Calvo.

– A Caldes d’Estrac hi ha la Fundació Palau, on el DIM actuarà la cantant i clarinetista Carola Ortiz presentant el seu tercer àlbum, “Pecata Beata”, en el que hi seran presents poemes d’escriptores catalanes com Mercè Rodoreda i Anna Gual

– Al Museu Municipal de Nàutica del Masnou s’han plantejat dues activitats durant els dos diumenges: la gimcana “El gran joc del Masnou, terra de mar” i l’itinerari “Les dones del tèxtil al Masnou”, les dues molt vinculades al municipi. I el Museu Cusí de Farmàcia, a la mateixa localitat, ofereix una jornada de portes obertes el dissabte amb visites concertades gratuïtes

– Des de Sant Andreu de Llavaneres combinen la música i l’art en una visita comentada i musicada al Museu Arxiu. Serà aquest dissabte i la visita i la interpretació aniran a càrrec de dos centres educatius del municipi, l’IES Llavaneres i l’Escola Municipal de Música

– Arenys de Mar també té diverses propostes amb jornada de portes obertes i visites guiades el DIM als dos equipaments, el Museu Marès de la Punta i al Museu Mollfulleda de Mineralogia. I per la Nit dels Museus, els dos centres culturals també romandran oberts de nit amb acompanyament musical de Cordata Duo.

 

Redacció
Imatge i font: Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

 

Deixa un comentari