Publicat el 06/10/2021

Els equipaments culturals de la comarca ofereixen visites guiades, tallers i activitats durant el cap de setmana del 8 al 10 d’octubre

Aquest cap de setmana se celebren les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que celebra 30 anys convertida en l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. El Maresme hi participa obrint les portes d’alguns dels seus equipaments culturals i organitzant activitats especials.

– Les arques del vi
: visita guiada als forns de Ca l’Arnau” és la proposta de Cabrera de Mar dirigida al públic general però, en especial, als aficionats al patrimoni. Es tracta d’una activitat gratuïta d’una hora inclosa en el festival cultural iberoromà Reviu Ilturo, que se celebrarà el dissabte 9 d’octubre a les 19h i el diumenge 10 a les 13h.

– A Cabrils es presentarà la restauració del rellotge de sol que Salvador Dalí va dissenyar durant el primer quart del segle XX per la família Serraclara, amb qui l’artista passava llargues estades durant la seva infantesa i adolescència. La restauradora que ha portat a terme els treballs, Mireia Farrerons, serà l’encarregada d’explicar tot el procés el diumenge 10 a les 11:30h al restaurant Can Rin.

– Arenys de Mar ofereix diverses activitats. D’una banda, la parròquia de Santa Maria d’Arenys de Mar i Catalonia Sacra organitzen una visita guiada al retaule major de l’església, un dels grans monuments de la retaulística de l’època del barroc. Serà divendres 8 d’octubre a les 17:30h.
A la mateixa localitat costanera també es podran visitar els búnquers. I és que Arenys de Mar conserva una xarxa de búnquers i refugis construïts per defensar la costa dels possibles atacs dels vaixells del bàndol franquista durant la Guerra Civil. Tant dissabte com diumenge es podrà participar en una visita guiada a aquest patrimoni per conèixer la història dels arenyencs i arenyenques que van patir la guerra.
Arenys de Mar acull també una altra visita guiada, un recorregut pel patrimoni que es conserva de les estades de les famílies d’estiuejants que s’instal·laven a la vil·la a principis del segle XX. Tindrà lloc tant dissabte com diumenge de 10h a 13h. I pels aficionats a les activitats nàutiques i pesqueres, podran copsar de primera mà l’ofici des de la drassana tradicional i les barques del moll del port d’Arenys. Es pot triar entre dissabte i diumenge de 10h 14h.

– On també es recordarà l’etapa de la Guerra Civil és a Canet de Mar amb una ruta per diferents espais del municipi. Es relataran els esdeveniments i vivències que ocorregueren, aportant dades curioses i anècdotes entranyables, tot i que no faltaran els successos propis d’una guerra. Serà el diumenge 10 a les 9h del matí.

– Un altre dels tours que es pot fer al Maresme aquest cap de setmana és a la capella barroca de la Basílica de Santa Maria de Mataró, a més amb un caràcter inclusiu: comptarà amb interpretació en llengua de signes per a persones sordes. Hi ha una única data, dissabte 9 d’octubre a les 12h. Qui ho desitgi també podrà visitar el campanar de Santa Maria el mateix dissabte, amb torns des de les 10h fins les 13h.
A Mataró també s’hi farà una visita i demostració per conèixer a fons una de les tècniques artístiques més present a la Casa Coll i Regàs: l’esgrafiat. Organitzada per la Fundació Iluro, l’activitat mostrarà com es recuperen i preserven aquestes arts. Es farà dissabte a les 18h.

– Vilassar de Mar també s’afegeix a les Jornades Europees de Patrimoni amb un taller de creació artística entorn a la figura i obra de la pintora Carme Rovira organitzat pel grup Aprenentatge Servei de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i el Museu Municipal de Vilassar de Mar.
Un taller de caràcter didàctic, pedagògic i lúdic pensat per fer en família el diumenge 10 d’11h a 12h i de 12:30h a 13:30h.

– El Museu de l’Estampació de Premià de Mar no volia deixar passar l’ocasió i oferirà una visita guiada a l’exposició temporal inaugurada recentment “Filar, teixir, estampar. Societat i indústria tèxtil a Premià de Mar 1836-1936”. Serà també el diumenge 10, en aquest cas a les 12h.

– Des del Masnou proposen dues activitats: una d’elles és una visita a Can Teixidor, un dels edificis més destacats i desconeguts d’aquesta localitat. Amb una arquitectura que recorda la d’un mas fortificat i amb dependències pròpies d’una explotació agrícola i residencial. Es farà dissabte a les 10h i a les 12h.
D’altra banda, també tindrà lloc una jornada de patis oberts: el safareig de la família Viladevall, el de la família Garolera Vinent i el de la família Gibernau Salomó, amb actuacions artístiques a cada un d’ells. També serà dissabte al matí, d’11h a 14h.

– Calella obre les portes dels espais museístics amb diverses propostes lúdic-culturals: el Centre d’Interpretació del Far, el Museu del Turisme i el Museu-Arxiu Municipal, on se celebraran dissabte a la tarda dues sessions musicals en directe a càrrec d’Easy Lovers.

Totes les activitats són gratuïtes però requereixen d’inscripció prèvia per tal de controlar l’aforament i complir totes les mesures de seguretat davant la COVID-19.  Aquest cap de setmana, viu el patrimoni del Maresme!
Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme – www.costadebarcelonamaresme.cat

Redacció
Imatge i Font: Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

 

 

 

 

Deixa un comentari