Publicat el 14/12/2018

La pèrdua de sorra de les platges i els danys que periòdicament pateix la façana litoral situa el Maresme a la capçalera dels territoris que necessiten actuacions d’estabilització perdurables en el temps. Aquest és el missatge que el Consell Comarcal va transmetre el passat 10 de desembre al Ministeri per a la Transició Ecològica en una reunió mantinguda a Madrid

Segons informa el Consell Comarcal, la delegació maresmenca va defensar la necessitat de prioritzar les inversions en la franja litoral maresmenca, una zona molt castigada pels temporals marins que, a més de la pèrdua de sorra a les platges, provoca importants danys a les infraestructures i, en algunes zones -com entre Cabrera de Mar i Mataró- afecta la circulació de trens, posant en perill la vida de viatgers i treballadors de RENFE.

D’altra banda, cal recordar, a més, que el transport ferroviari és una de les principals vies de mobilitat de la comarca. I afegir, a més, les advertències dels experts sobre els efectes que el canvi climàtic ja està tenint sobre el litoral maresmenc i que s’accenturaran en els propers anys. Ara per ara, tal i com va explicar el professor Vicenç Garcia a la jornada “Maresme i canvi climàtic. Ha arribat el moment d’actuar” els estudis demostren una taxa de retrocés de les platges del Maresme d’1,5 metres/any.

En aquest sentit, el Maresme considera que el termini fixat per l’Estat per desplegar el Pla d’actuació al litoral maresmenc no respon a les necessitats i urgències del territori. El Pla, presentat el febrer de 2015 per l’anterior govern estatal i assumit per l’executiu de Pedro Sánchez, contempla actuacions a 15 anys vista amb un finançament de 30 milions d’euros i és fruit del treball dut a terme des de 2011 entre la Generalitat i els ajuntaments del Maresme.

A la reunió mantinguda, el Ministeri va anunciar que està a punt de licitar-se la fase d’actuació 1 (entre Premià de Mar i El Masnou) i que està preparant els plecs per a la licitació de les fases 2 i 3. La delegació maresmenca va traslladar al Ministeri el consens polític pel que fa a les actuacions contemplades en aquestes 3 fases que afecten al Baix Maresme i va demanar una reconsideració del plantejament que es fa a l’Alt Maresme. En concret es demana l’aplicació d’altres fórmules més naturals i sostenibles.

D’altra banda, el Maresme considera completament insuficient l’aportació econòmica compromesa per l’Estat (30 dels 52 milions d’euros que preveu el Pla per preservar les platges del Maresme) i torna a reclamar que totes les actuacions que es duguin a terme a la comarca siguin informades prèviament als municipis afectats. En aquesta línia, a la reunió es va acordar la creació d’una comissió mixta de seguiment amb representació del Ministeri, de la Generalitat i del Maresme.

El Consell Comarcal convocarà una reunió del Comissionat del Litoral, en el qual estan representades totes les formacions polítiques amb representació al Maresme, per informar de la reunió mantinguda amb el Ministeri.

La delegació maresmenca que va viatjar a Madrid va estar integrada per Josep Triadó, President del Consell Comarcal; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar i representant del PDeCAT comarcal; Josep Maria Molins, portaveu del grup comarcal d’ERC i Daniel Meroño, representant del PSC Maresme. Per part del Ministeri, van assistir  la Directora General  de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, Ana Maria Oñoro; el Secretari d’Habitat i Territori, Agustí Serra i el Director General del Litoral i Muntanya, Albert Alins.

Deixa un comentari