Publicat el 20/10/2021

Una desena d’ajuntaments del Baix Maresme s’uneixen per transformar el sector de la construcció a través de la tecnologia, la sostenibilitat i la millora socioeconòmica

El Maresme ha presentat la seva ferma aposta per la construcció tecnosostenible. Els principals objectius del projecte són promoure l’ocupació i reactivar l’economia de forma sostenible, conscient i innovadora.
Els deu municipis implicats a la iniciativa són: Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, El Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Mar.
El projecte s’emmarca en el Pla de Concertació “Xarxa de governs locals 2020 -2023”: el programa TTT (Treball, Tecnologia, Talent), impulsat per la Diputació de Barcelona.
Segons han exposat a la jornada de presentació, el programa TTT persegueix un futur més sostenible i unes condicions socioeconòmiques més justes. “No volem deixar ningú enrere. La crisi sanitària ha demostrat que la tecnologia forma part de la solució” han expressat Sònia Llorens, directora de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus Mataró-Maresme, juntament amb Toni Herrera, Building Energy Consultant i coordinador tècnic a Aiguasol.

La digitalització és un dels pilars d’aquesta renovació del sector, així com la reformulació dels processos, de les tècniques i del model de ciutat. Per això, es pretén potenciar la cooperació i l’economia local; a més d’acompanyar i capacitar les empreses i la ciutadania durant la transició. Altres reptes importants del projecte són la correcta gestió dels residus i l’aposta per les energies renovables
Tal com han apuntat, el 40% dels residus urbans provenen de la construcció i bona part d’ells no són tractats adequadament. D’altra banda, Juan Carlos Perujo, del Departament de Desenvolupament de Negoci a Construcia, ha assenyalat la necessitat d’establir l’economia circular i de tenir cura de l’impacte dels materials. “El sector encara mira a curt termini, però planejar amb visió sostenible té un valor afegit” ha reivindicat. Ainhoa Mata, cap de la Unitat d’Edificis de l’Institut Català d’Energia, ha donat les claus sobre rehabilitació energètica sostenible i la futura millora de les qualificacions energètiques en les noves construccions.

La presentació s’ha dut a terme al Tecnocampus de Mataró i ha estat moderada per la periodista Neus Sala i introduïda per Silvia Gironès, cap de la Unitat de Gestió de Projectes del Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona.
Per conèixer amb més profunditat el projecte, les seves metes i evolució s’ha creat el web https://maresmetecnosostenible.cat/

Redacció
Imatge: la periodista Neus Sala, moderadora de la jornada
Font: Agència de Comunicació Greenin

 

Deixa un comentari