Publicat el 21/06/2022

El festival d’estiu de la capital del Maresme acollirà tots els vespres dels dijous del 14 de juliol al 25 d’agost la seva tercera edició sota el lema de “Comunitat, Sostenibilitat i Cultura”

 

 

 

El festival d’estiu de la ciutat, el Nosaltres, presenta la seva tercera edició amb la voluntat de consolidar-se com un espai de temporada amb una proposta de cultura compromesa, plural i de proximitat que relligui totes les comunitats culturals de la ciutat en un relat sostenible.
Si bé els darrers dos estius el Festival Nosaltres ha representat un símbol de la resistència cultural per liderar la retrobada postcovid, el certamen evoluciona sota un renovat leitmotiv “Comunitat, Sostenibilitat i Cultura”. I ho fa amb la voluntat de seguir sent un espai de trobada, diàleg, diversitat i ferm reconeixement de la cultura com a eina de transformació i cohesió social.
El +Nosaltres es consolida com una aposta de proximitat i descentralització del festival amb dues cercaviles que passaran pels diferents barris de la ciutat els dissabtes 16 de juliol i 20 d’agost.

El passat 20 de juny es va realitzar la roda de premsa de presentació a la Casa Capell de Mataró, amb la presència d’entitats col·laboradores, patrocinadors i artistes.
El codirector del festival, Eloi Aymerich, va ressaltat la importància d’un certamen “que busca construir relat ciutadà sobre com volem la cultura: la volem tot l’estiu, la volem plural i la volem que ens parli de nosaltres mateixos” i va defensar el treball en comú “generós i imprescindible” de les més de trenta entitats i cooperatives culturals col·laboradores. La codirectora, Elena Ponce, va ressaltar que són més de 30 artistes de múltiples disciplines els que omplen el cartell: “el Nosaltres vol ser una plataforma pel talent de proximitat, i ho serà per a la música, la poesia, el teatre, la dansa o el circ”.
El regidor de cultura, Xesco Gomar, va tancar la roda de premsa, afirmant que “el Nosaltres és territori, sostenibilitat i ciutat” i va insistir que el fet que enguany el festival d’estiu arribi a set places de tota la ciutat “és un missatge clar: volem fer arribar al cultura arreu i per a tothom. És el nostre compromís polític”.

El focus en la sostenibilitat apareix amb vocació d’explicar la necessitat de créixer de manera holística, respectuosa, compartida, justa i orgànica. El Nosaltres s’uneix a l’Agenda 2030, i ho fa amb la missió de convertir la sostenibilitat amb una línia expansiva de l’esdeveniment cultural, en la línia de la recomanació de bones pràctiques d’institucions com la UNESCO o el CoNCA.
El festival complirà amb 5 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible impulsats per Nacions Unides, enfocats a la sostenibilitat del medi ambient, la responsabilitat de l’ús de l’aigua, l’aposta en una educació de qualitat, la igualtat de gènere, el consum responsable i de proximitat i l’esdevenir una ciutat sostenible.
En aquesta línia, el festival dona el tret de sortida el dijous 14 de juliol en el marc d’una jornada de dansa, música i debat, dedicada a crear un espai de reflexió cultural i comunitària al voltant de la sostenibilitat amb personalitats com l’economista social Ivan Miró o l’escriptora i exdirectora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé.

Aquesta edició manifesta i afiança la idea de comunitat, posant en valor la cultura en una programació que planteja un ventall d’arts escèniques per a tots els públics i amb una forta aposta per la proximitat i el talent local. Si bé la programació presenta novetats temàtiques amb una nit de música urbana destinada al públic més jove (18 d’agost) o una party show de clausura (25 d’agost), el festival no renuncia a repetir fórmules d’èxit afiançades en darreres edicions, com el vespre de monòlegs dins la programació de Les Santes (28 de juliol), la nit de veus femenines reivindicant de nou una programació pensada en clau de gènere (11 d’agost) o les activitats familiars en quatre de les set tardes del festival, que com a novetat seran gratuïtes i de lliure accés.

Dins la programació hi haurà estrenes úniques, com l’espectacle InSoStenible dels ballarins mataronins Aleix Lladó & Abel Hernández, que inauguren amb la seva dansa contemporània la primera nit del festival o bé la banda local Ignorantes, que estrenen espectacle en un format més íntim, Ignorantes XS la nit de cloenda del festival. La programació també deixa espai a propostes emergents, enriquidores i molt prometedores d’arreu del país, com la cantautora Maria La Blanco, la cantant barcelonina Maio o la terrassenca La Queency.

En aquesta tercera edició la proposta complementària del +Nosaltres es reafirma com una aposta per experiències culturals locals, populars i descentralitzades del Pati de Can Marchal i del centre de la ciutat, que en aquest cas es manifestarà en format de dos cercaviles; el 16 de Juliol i el 20 d’agost, fent ruta per diferents places dels barris de Cerdanyola, Esmandies i Pla d’en Boet, i Rocafonda, El Palau i Escorxador respectivament, i amb la col·laboració de les Associacions Veïnals dels barris.

La ubicació on tindran lloc les actuacions les tardes dels dijous serà, com ja és habitual, el Pati de Can Marchal de Mataró, espai que vertebra la identitat de cultura artesanal i km 0 del ‘Nosaltres’, una localització que permet crear un ecosistema que reforça el tarannà íntim, proper i acollidor del festival i que de retruc, permet estrènyer lligams amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Pati de Can Marchal, que col·laboren un any més amb la iniciativa i l’acullen amb els braços oberts.

Més de 30 artistes de totes les disciplines ompliran els vespres del Pati de Can Marchal sota la direcció de la productora Clack, la coorganització de l’Ajuntament de Mataró i l’aval de gairebé una quarantena d’entitats i cooperatives culturals, que reforça el seu caràcter plural.

Les entrades es poden trobar a través de la plataforma Codetickets des del passat 23 de maig i els preus oscilen entre els 5€ i 15€, amb la possibilitat de mecenar el projecte aportant una quantitat més elevada per tal de donar suport econòmic addicional a la iniciativa.
Entrades: https://entradas.codetickets.com/entradas/clack

Més informació al web: www.nosaltresfest.cat

 

 

Redacció
Imatge i font: Festival Nosaltres

 

Deixa un comentari