Publicat el 22/10/2018

Durant el cap de setmana del 27 i 28 d’octubre, 12 edificis de la ciutat podran ser visitats gratuïtament per la ciutadania

L’arquitectura i la seva divulgació tornen a cobrar protagonisme per tercer any consecutiu a Badalona amb la celebració del 48 OpenHouse BCN el cap de setmana del 27 i 28 d’octubre. Durant aquests dos dies, 12 edificis singulars de la ciutat obriran les seves portes al públic de manera gratuïta per tal d’apropar l’arquitectura a la ciutadania i reivindicar el patrimoni arquitectònic de Badalona en l’àmbit estètic, funcional i social. A més, les persones interessades podran gaudir també de 4 itineraris per diferents parts de la ciutat guiats per persones expertes. Aquestes rutes, que es podran realitzar amb inscripció prèvia, s’articulen a través de la història de la ciutat i van des dels orígens de la ciutat romana de Baetulo fins a la Badalona actual.

L’oferta d’aquest cap de setmana és una gran oportunitat per aprendre a valorar l’arquitectura, tant des del punt de vista estètic com social, i descobrir components del patrimoni d’arquitectura moderna que no estem tan habituats a considerar. Aquest és precisament el motiu pel qual va néixer el festival OpenHouse BCN, un projecte sense ànim de lucre que ha esdevingut una cita essencial de l’arquitectura de la capital catalana i que en els darrers anys ha incorporat en la seva oferta altres ciutats del territori.

El 3r tinent d’alcaldia i regidor de l’àmbit de Govern i Territori, Rubén Guijarro, ha explicat durant la presentació que “s’inicia una setmana molt especial per a Badalona, ja que el festival OpenHouse ens dona l’oportunitat de mostrar a tota la ciutadania joies arquitectòniques de la nostra ciutat a les quals que normalment no tenim accés”. El regidor ha volgut destacar que en l’edició d’enguany, a més de conèixer edificis singulars, “també tindrem l’ocasió de recórrer 4 itineraris: per Sant Roc i descobrir la recuperació de l’espai públic d’aquest barri; la plaça de la Vila; can Casacuberta i la zona litoral del canal, port i l’edifici de Capitania”.

 Edificis singulars oberts al públic
Els 12 edificis que obriran les seves portes els dies 27 i 28 d’octubre es troben ubicats en diferents barris de Badalona. El llistat inclou equipaments molt diversos que recorren totes les èpoques històriques que caracteritzen la idiosincràsia de la ciutat com, per exemple, el conjunt romà de les Termes i Decumanus, el Jardí de Quint Licini i la Casa dels Dofins, el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, la fàbrica d’Anís del Mono o el conjunt d’habitatges de Can Mercader. Entre l’oferta d’enguany a Badalona destaca la Casa Prat, una casa racionalista de l’arquitecte Joan Amigó i Barriga. Precisament el racionalisme és el tema entorn del qual gira l’edició del festival d’aquest any.
El llistat d’edificis que obriran les seves portes al públic és aquest:

 • Anís del Mono
 • Badalona, ciutat romana: Termes i Decumanus, Jardí Quint Licini i Casa dels Dofins
 • Casa de la Vila i Sala d’exposicions El Refugi
 • Casa i Taller Joan Tolrà – Orfeó Badaloní
 • Casa Prat – Casa Racionalista
 • Conjunt d’habitatges Can Mercader
 • Edifici de Capitania Port de Badalona
 • Edifici d’habitatges Gama
 • Edifici d’habitatges Progrés
 • Escola Artur Martorell
 • Escola Jungfrau
 • Sant Jeroni de Murtra

Itineraris guiats per experts
Durant el cap de setmana s’han programat a Badalona 4 recorreguts que porten a les persones assistents des dels orígens de la ciutat romana de Baetulo, passant pel modernisme i arribant a la Badalona actual, com exemplifica el recorregut per la zona del barri de Sant Roc, subjecta a la remodelació des de l’any 2001.
Itineraris que podran realitzar-se amb inscripció prèvia.
– ‘El nou Sant Roc’:  Dissabte a les 16 h i a les 18 h. A càrrec de Pere Serra, arquitecte, i Pere Picorelli, coordinador de projectes de remodelació urbana
El nou centre de la Badalona del futur? L’eix mar muntanya: Rambla – Canal – Port:  Dissabte a les 16.30 h i diumenge a les 11 h. Guiada per           l’arquitecte Josep Maria Massot.
– Un viatge en el temps a Dalt de la Vila: Dissabte a les 17 h i diumenge a les 11 h. A càrrec de Joan Mayné, antropòleg i museòleg.
– Modernisme a Baix a Mar: Dissabte a les 16.30 h i diumenge a les 11 h. A càrrec de Margarida Abras Pou, directora del Museu de Badalona.

Deixa un comentari