Publicat el 24/11/2018

Les ‘Neveres solidàries’ es posen a l’abast de tothom que hi vulgui participar per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme va anunciar que impulsarà, en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya, la instal·lació de neveres solidàries amb els aliments a la comarca.

Aquestes neveres es posen a l’abast de tothom que hi vulgui participar per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona, amb independència de la seva situació socioeconòmica, garantint la confidencialitat dels usuaris.

La intenció del Consorci és començar a desplegar les neveres en tres punts diferents del Maresme, establint els acords i complicitats necessaris amb les entitats i voluntaris i voluntàries encarregats de mantenir el servei en perfectes condicions.

Actualment, Catalunya té sis ‘Neveres solidàries amb els aliments’ on deixar excedent d’aliments, que es troben als barris de Sant Andreu, el Clot i l’Eixample de Barcelona, a la Seu d’Urgell, a Manlleu i a Vila-seca. La de l’ateneu l’Harmonia, a Barcelona arriba a recaptar d’entre 6.000 i 7.000 quilos de menjar al mes. A dins de la nevera hi ha làctics, verdures, fruita i, fins i tot, carn.

Les neveres formen part d’una xarxa desplegada des de fa 3 anys en diferents punts de l’Estat, amb l’objectiu de donar valor als aliments i tenir la possibilitat de compartir-los i no malbaratar-los.

Cada any a Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments sòlids que es podrien aprofitar en llars, restaurants, bars, càterings i comerços, i que equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any. Es calcula que al voltant d’un 40% dels aliments que es produeixen a nivell mundial acaben a les escombraries, pel seu aspecte, perquè estan aprop de caducar o per errades de càlcul a l’hora de confeccionar menús. Molts d’aquests aliments s’acaben convertint en residus quan, en realitat, són valuosos recursos perfectament aprofitables.

Deixa un comentari