Publicat el 04/02/2016

Comença la setena edició del programa -la premsa a les escoles- que arribarà a un total de 70 centres de ensenyament de secundària de tota Catalunya, 20 més que en passades edicions. Durant tot el mes de febrer, prop d’una vintena de col·legiats/des de totes les demarcacions del Col·legi de Periodistes de Catalunya es desplaçaran a diferents centres escolars, repartits proporcionalment. Així, de la província de Barcelona hi participen 30 centres, de les de Tarragona, Lleida i Girona 10; i a les Terres de l´Ebre i la Catalunya Central, 5 respectivament. 

La iniciativa, impulsada conjuntament pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra social -la Caixa-, a través d’eduCaixa, des de l’any 2009, parteix del consens entre ambdues institucions de la importància que té el coneixement de l´actualitat per a la formació integral dels ciutadans. 

Cada sessió compta amb una participació mitjana d’entre 40 i 80 alumnes que tenen l’oportunitat d’analitzar, entre d’altres temes, les diferents visions de la realitat que aporten els mitjans de comunicació, conèixer millor l’ofici dels periodistes, la seva funció i els seus valors. En molts casos també es fan tallers per veure de forma pràctica com treballen els professionals de la comunicació. 

Els periodistes que hi participen en el projecte tenen tots una àmplia trajectòria professional en l´àmbit periodístic que els hi permet transmetre la seva experiència i el seu coneixement sobre l’ofici i la importància que tenen els mitjans de comunicació en la nostra societat. Per això es fan servir exemples i casos pràctics amb diferents materials, com projeccions de vídeos, portades històriques de diaris i notícies recents. 

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària la Caixa, afirma que: el bon periodisme, rigorós, contrastat i plural és la millor garantia de llibertat. I la seva essència no ha canviat. És sempre la mateixa, independentment del canal informatiu i de l’evolució dels temps. Creiem que en un context en el que la sobreinformació sovint genera desinformació, mantenir aquesta essència i compartir-la amb els nostres joves de la mà de professionals, és una eina poderosa per a la construcció d’un futur millor

Per la seva banda, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, recorda que: aquesta iniciativa té com a finalitat promoure i impulsar entre els més joves un consum crític i responsable dels mitjans de comunicació. I com més crítics amb els mitjans, més salut democràtica demostrarem. També els hi dóna eines per conèixer i posicionar-se davant d´una realitat complexa i constantment canviant. 

La valoració dels programa -la premsa a les escoles- per part dels alumnes, professors i periodistes participants és molt positiva. En l’edició de l’any passat, la mitjana dels centres educatius que van participar-hi, van atorgar un notable alt a la iniciativa, mentre que els professionals que hi van participar, tots col·legiats i col·legiades, van fer també una valoració molt satisfactòria de l’experiència. Bona prova de l’excel·lent acollida és la llista d’espera que cada any es produeix a l’hora de formular les sol·licituds. 

Deixa un comentari