Publicat el 04/11/2021

Les persones cuidadores participants en els Grups de Suport Emocional (GSAM), organitzats per la Diputació de Barcelona, han experimentat una reducció dels nivells d’ansietat i de depressió

La Diputació de Barcelona se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Persones Cuidadores, el 5 de novembre, en reconeixement a la tasca que desenvolupen les persones que tenen cura de familiars i persones en situació de dependència.
La celebració d’aquest dia ha de contribuir a promoure una societat basada en l’ètica de les cures, des del reconeixement social de la corresponsabilitat i des de la necessitat que totes les persones han de proporcionar i rebre cures al llarg del cicle de vida.

La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, desenvolupa un seguit d’accions que s’integren en l’anomenat Projecte Transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat.
La posada en marxa d’aquest projecte és un pas més en el camí cap a l’estratègia de crear un nou sistema de cures dotat de major cobertura, equitat social i territorial, i qualitat dels serveis públics de cures en l’entorn comunitari.

Així, la Diputació de Barcelona ofereix, entre d’altres recursos, els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua- GSAM, un servei amb el que es vol donar suport i contribuir a la reducció de l’estrès de les persones cuidadores de familiars en situació de dependència. Aquest recurs, que neix l’any 2010, s’articula a través de grups formats per entre 6 i 10 persones cuidadores que intercanvien l’experiència i les emocions vinculades a la tasca de la cura.
Sota la conducció d’un professional de la psicologia, les persones que participen generen vincles emocionals que ajuden a reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura.

Així mateix, un estudi elaborat recentment sobre l’impacte que els GSAM tenen sobre les persones cuidadores que han participat en algun d’ells, mostra com els nivells d’ansietat i depressió es redueixen en un 30% i un 26%, respectivament.
En termes generals, un 71% de les persones participants en algun dels GSAM ha experimentat una reducció del nivell d’ansietat, i un 56% una reducció del nivell de depressió.
Segons el gènere, són les dones les que presenten una major reducció dels nivells de depressió (27%, davant el 23% dels homes). En canvi, la tendència s’inverteix quan observem els nivells d’ansietat, sent els homes els que presenten una major reducció d’aquest valor (33% dels homes i 30% de les dones).

L’estudi també analitza l’impacte del GSAM sobre l’estat emocional de les persones prenent com a valors de referència els anys dedicats a la cura, l’edat de la persona cuidadora i el parentiu amb la persona cuidada, entre d’altres.

L’informe, que s’ha elaborat pel Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona conjuntament amb el Servei de Suport de Programes Socials, s’ha realitzat sobre una mostra de 748 persones que han participat en les edicions 2019 i 2020.
Es preveu que durant el 2022 es faci una actualització de l’estudi incorporant les dades corresponents a l’edició d’aquest any 2021.

Relació de municipis i ens locals que realitzen GSAM 2021:
Abrera, Aiguafreda, Arenys de Mar, Argentona, Avinyó, Badia del Vallès, Bigues i Riells, Calella, Campins, Canet de Mar, Canovelles, Cardona, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Consell Comarcal del Berguedà, Consell Comarcal del Moianès, Cubelles, El Masnou, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gironella, Hostalets de Pierola. Lliçà d’Amunt, Mancomunitat Intermunicipal Voluntària La Plana, Martorelles, Mataró, Mollet del Vallès, Monistrol de Calders, Montgat, Navarcles, Olesa de Montserrat, Palafolls, Palau-solità i Plegamans, Pallejà, Parets del Vallès, Piera, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sabadell, Sallent, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Iscle de Vallalta, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Martí de Tous, Sant Mateu de Bages, Sant Pere de Ribes, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Vicenç de Castellet, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Sitges, Terrassa, Tordera, Torelló, Vallirana, Vic, Viladecans, Viladecavalls, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Mar.
Aquest recurs de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els 17  ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Redacció
Imatge i Font: Diputació de Barcelona

Deixa un comentari