Publicat el 16/01/2018

Un estudi de l’Hospital del Mar constata que el sobrepès i l’obesitat incrementen el risc de patir malaltia cardiovascular o càncer

Les dones obsés tenen 5 vegades més risc de patir una malaltia cardiovascular i 12 vegades més de desenvolupar un càncer que les dones que tenen un pes normal. Si tenen sobrepès, el risc és el doble en cas de les patologies cardiovasculars i quatre vegades més en les oncològiques. Són les principals conclusions de l’estudi més gran realitzat en aquest camp a l’estat espanyol, i liderat per investigadors de l’Hospital del Mar, i que ha comptat amb el seguiment durant 10 anys de més de 54.000 persones de 7 comunitats autònomes.
En la salut dels homes, la influència del pes té menys importància, però tot i això, l’obesitat multiplica per dos les possibilitats de desenvolupar algun tipus de càncer. En canvi, no s’ha detectat influència en el cas de les malalties cardiovasculars.

Només el 26% dels participants de l’estudi, homes i dones de 35 a 79 anys, tenien un pes normal. La resta patien sobrepès i obesitat. És la primera vegada que s’analitza la influència d’aquest factor, descartant els possibles efectes d’altres patologies vinculades al pes, com ara la hipertensió, la diabetis o l’hipercolesterolèmia.

Els investigadors consideren que els resultats són molt preocupants. El principal autor del treball, Jaume Marrugat, director del Programa d’Epidemiologia i salut Pública de l’IMIM, destaca que calen buscar noves estratègies per promocionar la dieta saludable, la realització d’activitat física i establir polítiques de prevenció per al conjunt de la població, amb l’objectiu final de disminuir la prevalença de l’obesitat. Per Marrugat, les millores en els factors de risc cardiovascular dels darrers 20 anys queden ”dramàticament neutralitzades” per l’epidèmia de l’obesitat.

Albert Goday, endocrinòleg de l’Hospital del Mar, destaca que l’obesitat és una condició mèdica potencialment greu que condiciona un increment del risc de mort per diverses causes. Va més enllà, diu Goday, del problema estètic i recorda que cal adoptar mesures preventives i de tractament ”que no sempre són fàcils de seguir’‘. Tot i això, per Goday, si el pacient obès és capaç de baixar el seu grau d’obesitat, el risc de mort disminueix. Per aconseguir-ho cal millorar els estils de vida i modificar els hàbits dietètics. Es calcula que en el cas d’un país amb una esperança de vida mitjana de 80 anys, les persones amb algun tipus de sobrepès que als 40 anys perdin 5 kg de pes i no el recuperin, reduiran un 20% el risc de patir malalties cardiovasculars. Entre les dones, aquesta reducció també farà baixar un altre 20% el risc de morir per càncer

Segons l’OMS, l’obesitat afecta ja més de 650 milions de persones al món, el triple que el 1975. El 2016 ja hi havia 41 milions d’infants menors de 5 anys amb sobrepès o obesitat.

ACN Barcelona

Deixa un comentari