Publicat el 27/05/2017

Catalina Mesa: “Colòmbia té moltes ombres, però també hi ha llum, color i una gran diversitat”

Vuit dones de Jericó, un pintoresc poble de la regió d’Antioquia, al nord-oest de Colòmbia són les protagonistes del documental ‘Jericó. El infinito vuelo de los días’ dirigit per Catalina Mesa.

Una peça que es podrà veure al DocsBarcelona aquest diumenge al CCCB Auditori, on també tindrà lloc un col·loqui amb la mateixa directora. Mesa aconsegueix en aquest film retratar aquestes vuit dones i endinsar-se en les seves històries íntimes, quotidianes, i que són, finalment, universals. En una entrevista a l’ACN, Mesa ha ressaltat que a Colòmbia hi ha moltes ombres, però no només són això, ha afegit, “també hi ha llum, color i una gran diversitat” i això és el que es pot apreciar en el documental, dones que tot i les dificultats i els cops de la vida segueixen endavant i amb un esperit alegre i positiu.

Catalina Mesa ha explicat que amb aquest documental volia fer “una espècie de calidoscopi on cada dona expressés un color diferent del femení, un arquetip diferent” de Jericó i Colòmbia. “Per exemple hi ha un personatge que va tenir molts amants, una altra més intel·lectual i una senyora apassionada per viatjar”, ha assenyalat. La directora ha dit que representen dones molt diferents, però que es troben vivint a un mateix poble i “de les seves trobades emergeixen històries de vida”.

El cinema sobre Colòmbia més conegut és el que ha girat sobre Pablo Escobar i el tràfic de cocaïna, o la violència. El fet més recent és la sèrie televisiva ‘Narcos’. No obstant això, aquest no és el tema que ocupa ‘Jericó. El infinito vuelo de los días’. Mesa ha reconegut que a Colòmbia hi ha moltes ombres, però no només són això, ha afegit, “també hi ha llum, color i una gran diversitat. Som un país de països i és molt trist si només ens concentrem amb la violència i el conflicte”. 
La directora ha assenyalat que les històries de les protagonistes de ‘Jericó. El infinito vuelo de los días’ no són totes de colors de rosa, ja que algunes d’elles han viscut episodis al llarg dels anys molt durs. Tot i això, com ha assegurat Mesa, “no es veuen com a víctimes del conflicte” i tampoc es queden en aquest paper. “Elles accepten el dolor i el conjuguen amb l’humor, la fe i l’amistat; accepten la seva fragilitat i al mateix temps expliquen un acudit. Sempre estan en un procés de transformació i això és el que més ens deixa aquesta pel·lícula”.

Ha recalcat que una de les sorpreses més boniques del documental ha estat que la va fer inicialment per preservar un retrat de Jericó i de Colòmbia i que ha aconseguit, finalment, viatjar pel món a llocs com Toronto, Tel Aviv, Lima o França. S’ha mostrat satisfeta del fet que totes les audiències “surten commogudes” de veure la pel·lícula i normalment li diuen que els recorden als seus familiars encara que siguin de llocs completament diferents als de la cinta. “Tothom surt de veure ‘Jericó’ amb un missatge de vida i no importa el lloc, ja que són històries íntimes de dones que són universals”. “Més enllà que sigui una història local, si es va al profund de l’ésser humà pot arribar a tot el col·lectiu”, ha assenyalat.

DocsBarcelona 
Catalina Mesa ha ressaltat que la seva història i la de ‘Jericó. El infinito vuelo de los días’ amb el DocsBarcelona és molt bonica. El seu director, Joan Gonzàlez, va veure el film a Toronto i quan va sortir del cinema la va trucar per felicitar-la. “Quan va tornar a Colòmbia, Gonzàlez va anar al poble de Jericó i va conèixer a la Xila”, un dels personatges principals de la pel·lícula. Per això, s’ha mostrat molt feliç que el director del DocsBarcelona l’hagi convidat: “Ell va anar a Jericó i jo vinc a la seva terra a compartir la història sobre aquell petit poble”

ACN Barcelona
Foto: Una de les imatges del documental ‘Jericó’ que es projecta al DocsBarcelona 2017

Deixa un comentari