El dispositiu de seguretat del Mobile World Congress incorpora drons per primera vegada | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 23/02/2018

Els Mossos d’Esquadra es coordinaran amb el gestor de navegació aèria ENAIRE per fer vols en espai aeri controlat

Els Mossos d’Esquadra incorporaran per primera vegada drons al dispositiu de seguretat del Mobile World Congress (MWC) 2018. Segons un comunicat de la policia catalana, el primer vol en espai aeri controlat es farà dilluns que ve, 26 de febrer, quan es reduirà la distància mínima de seguretat de 8 km respecte a l’aeroport del Prat de Llobregat.
Per poder realitzar aquesta operació ha estat necessari coordinar-se amb el gestor de l’espai aeri ENAIRE i amb representants d’AENA. Aquesta serà la primera vegada que un cos policial utilitza drons en espai aeri controlat en coordinació amb la torre de control de l’aeroport de Barcelona – el Prat després d’aprovar-se la nova normativa sobre aquests aparells.

Per poder incorporar els drons en el dispositiu de seguretat del MWC s’ha realitzat un estudi aeronàutic de seguretat i s’ha posat en marxa un protocol intern d’actuació. A més, es comptarà amb un agent amb titulació de radiofonista per comunicar-se amb la torre de control i pilots amb titulació de pilot d’aeronaus policials complint amb la normativa vigent.
La incorporació d’aquests aparells al Pla Director de Seguretat permetrà que el dispositiu policial tingui imatges i vídeos en temps real que s’enviaran a l’òrgan conjunt de coordinació policial pel seu tractament.
Tot i que és la primera vegada que un cos policial es coordina amb ENAIRE després de l’entrada en vigor de Real Decret 1036/2017 que regula l’ús d’aeronaus civils pilotades per control remot per a realitzar un vol en espai aeri controlat, el cos de Mossos d’Esquadra utilitza drons des del 2012 per resoldre investigacions criminals i altres operacions.
La normativa actual estableix unes directrius clares i concises de com operar amb aquestes aeronaus i ofereix als usuaris professionals poder operar en nous escenaris on abans hi havia restriccions de vol.
El Pla Director de Seguretat del Mobile World Congress, dirigit pel cos de Mossos d’Esquadra, està dissenyat per a garantir el normal funcionament del congrés i maximitzar les condicions de seguretat de tots els assistents i residents. La policia catalana, la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat i els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat treballaran conjuntament i de forma coordinada per garantir la seguretat i la mobilitat d’aquest esdeveniment.
Davant l’activació del nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista ha calgut adaptar el Pla Director de Seguretat.

ACN Barcelona
Foto: Pla contrapicat d’un gran dron dels Mossos d’Esquadra, davant del recinte del MWC. Imatge del 22 de febrer de 2018

 

Deixa un comentari