Publicat el 09/10/2022

Es retiren de les platges mòduls de salvament, lavabos i vestidors, passeres adaptades o abalisaments marins un cop finalitza la temporada alta

 

 

 

L’AMB porta a terme un seguit d’actuacions per desmuntar i retirar part dels equipaments i del mobiliari de les platges metropolitanes, que han donat servei durant la temporada d’estiu.
La regressió del litoral ha implicat la reducció de l’amplada de les platges i algunes modificacions en els pendents, fet que fa augmentar la vulnerabilitat i l’exposició de les diferents instal·lacions, les quals fa anys se situaven més a prop del mar”

Aquestes tasques, que s’allargaran fins a finals d’octubre, es fan gradualment a mesura que els diferents municipis finalitzen formalment la temporada de bany i la prestació dels serveis de vigilància.

Les intervencions més importants són les següents:

 • Desmuntatge dels mòduls de salvament i de primers auxilis (una torre d’intervenció + 16 mòduls de primers auxilis)
 • Retirada de cadires de vigilància (31 unitats)
 • Desmuntatge dels lavabos i vestidors adaptats i dels senyals de serveis (11 d’adaptats + 14 d’estàndard)
 • Retirada de passeres adaptades enrotllables i plataformes de fusta  ( 800 m lineals  i més de 1350 m2)
 • Retirada d’abalisaments marins (més de 30 km):
  • 25 km d’abalisament de zones de bany
  • 15 canals de sortida d’embarcacions (més de 6 km)
  • 15 abalisaments d’espigons i esculleres
  • Abalisaments de protecció ambiental (500 m)
  • 16 punts de boies d’ajuda al bany i 6 punts de delimitació de platges de gossos
 • Retirada de papereres (180 unitats)
 • Retirada d’elements de senyalització de serveis, abalisaments, etc. (més de 70 unitats)
 • Desplaçament i retirada dels aparcaments per a bicicletes (175 unitats)

Tot i la retirada de tots aquests elements, una gran part dels equipaments continuaran a disposició dels usuaris que també s’apropen a les platges durant la tardor i l’hivern.
Daniel Palacios, cap del Servei de Platges de l’AMB, afirma que “les platges són l’espai públic més important de la metròpolis i la nostra gestió s’adapta a un ús continu els 365 dies de l’any, que va més enllà de prendre el sol i banyar-se”.

Estiu 2022: les nits tropicals han fet incrementar l’afluència nocturna a les platges metropolitanes
L’AMB constata un canvi d’usos a les platges metropolitanes aquest estiu. S’ha incrementat notablement l’afluència d’usuaris en hores nocturnes que fugien de les altes temperatures registrades.

Les nits tropicals s’han multiplicat exponencialment els últims anys. Barcelona ha registrat 114 nits amb temperatures superiors a 20 ºC i aquesta tendència ha suposat canvis de comportament en els usos de l’espai públic.

Aquest augment de visitants nocturns ha condicionat les tasques de neteja i manteniment de les platges, que s’han hagut d’adaptar a aquesta nova conjuntura. L’AMB ha reajustat l’horari de neteja amb maquinària (garbellament, camions de recollida de residus), que ha començat més tard, en molts casos a partir de les 2.00 h. També s’ha fet un reforç de la neteja manual per cobrir les zones que no es poden garbellar mecànicament.

D’altra banda, l’ús intensiu i quasi 24 hores d’equipaments com les dutxes ha fet necessari incrementar-ne les inspeccions i el manteniment.

Redacció
Imatge i Font: AMB Àrea Metropolitana de Barcelona

Deixa un comentari