Publicat el 18/04/2018

Els Mossos i la policia espanyola detenen una cinquantena de membres entre membres del grup i clients

Els Mossos d’Esquadra i la policia espanyola han desarticulat una organització dedicada a suplantar identitats a canvi de 2.000 euros en els exàmens per obtenir el carnet de conduir. En total, la policia catalana ha detingut 46 persones entre membres del grup i clients, ubicats en diverses ciutats i d’origen majoritàriament de Ghana i Nigèria. Els membres del grup es presentaven a les proves amb un document falsificat, excepte en aquells casos en què l’aspirant i l’usurpador tenien trets físics similars. A més fabricaven qualsevol tipus de document destinat a la seva venda entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol. Cobraven 600 euros per passaport, 300 euros per permís de residència i 150 euros per certificat, segons els Mossos d’Esquadra.

La investigació es va iniciar el 2016 quan agents dels Mossos es van presentar a la sala d’exàmens teòrics de la Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona per verificar la identitat dels aspirants i van detectar irregularitats en la targeta d’identitat d’un dels aspirants, originari de Ghana. L’home va quedar detingut després de constatar que es tractava d’un document falsificat i de comprovar-ne la identitat real.

La policia catalana ho va començar a investigar com un possible cas de falsedat documental, la usurpació d’estat civil i, probablement, de delictes eventualment posteriors contra la seguretat viària donat que tota l’activitat delictiva estaria encaminada a proveir fraudulentament d’un permís de conduir a persones que no disposen de les habilitats necessàries per a la conducció.

La trama tenia un líder que organitzava la resta de components i que residia a Alcorcón, a Madrid. Els clients eren persones que necessitaven adquirir el carnet ràpidament, que no parlaven l’idioma o que volien evitar haver d’estudiar.
Una altra branca de l’organització s’encarregava de produir i vendre gran quantitat de documents falsificats de diverses tipologies: passaports, certificats de naixement, certificats penals i segells per a legalitzacions distribuïts principalment entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol i pels quals sol·licitaven diverses quantitats de diners. Aquests documents eren utilitzats per adquirir noves identitats a Espanya, obtenir permisos de residència o sol·licitar tot tipus d’ajudes i prestacions estatals, autonòmiques o municipals.
També clonaven les targetes bancàries que utilitzaven els suplantadors per adquirir els bitllets de transport quan es desplaçaven a les diferents Direccions Provincials de Trànsit.

Després d’analitzar totes les dades obtingudes els agents van establir el dispositiu operatiu i van registrar sis immobles quatre a Madrid i dos a Barcelona on s’han trobant gran quantitat de documentació de persones que haurien obtingut el permís de conduir d’aquesta manera fraudulenta. La investigació, que continua oberta, s’ha saldat fins al moment amb la detenció de 46 persones: setze a la demarcació de Barcelona, deu a Madrid, dues a Múrcia, dues a Logronyo, tres a Biscaia, set a Saragossa, dues a Burgos, dues a Alacant i una a Las Palmas, Almeria i Lleida.

ACN Barcelona

Deixa un comentari