Publicat el 24/11/2017

S’han detingut més de 4.350 persones relacionades amb la violència de gènere, entre les quals destaca un lleuger augment de les detencions de menors, especialment entre les franges de 16 i 17 anys.

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra han instruït fins a octubre d’aquest any un total de 10.968 denúncies en l’àmbit de la violència de gènere , un 3,5% més respecte el mateix període de l’any passat. Pel que fa a les víctimes menors d’edat que han denunciat violència de gènere, l’increment és de l’11,1%. Es tracta  de noies que bé han denunciat a les seves parelles o exparelles sentimentals o bé són filles de dones que han estat maltractades i que en el moment de la denúncia ho van ser a la vegada que la seva mare.

Fins a data d’avui han mort 8 dones per violència masclista (7 majors d’edat i 1 filla menor d’edat). La mort d’aquestes persones ha comportat que 9 fills/es, 5 dels quals menors d’edat,  hagin quedat orfes.

Dues de les dones mortes havien interposat denúncies anteriorment  mentre que la resta no havia posat en coneixement la seva situació. En cinc dels assassinats/homicidis, els Mossos han detingut els autors i en la resta dels casos, l’autor dels fets s’havia suïcidat. Durant l’any passat van morir 8 dones, només una de les quals havia denunciat la seva situació a la policia.

En l’àmbit de la violència de gènere es poden donar diferents tipus de violències, principalment violència física, psicològica, sexual i econòmica. Fins a data d’avui, la violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant) representa un 42,2%, la violència física (lesions lleus i greus i temptatives d’homicidi) un 40,1%, la violència sexual un 2,7% i altres violències, entre les quals destaca l’econòmica, un 15%.

Els Grups d’Atenció a la Víctima són els grups especialitzats en l’atenció i seguiment de les víctimes de violència masclista, domèstica i altres víctimes vulnerables. Des del Cos de Mossos d’Esquadra és una prioritat la lluita contra la violència masclista i per això es treballa des de la prevenció per reduir fets relacionats en aquest àmbit. Enguany, coincidint amb el dia internacional contra la violència masclista, els Mossos llancen un missatge dirigit a les víctimes en què se’ls recorda que n estan soles i que la denúncia és el primer pas per poder resoldre la situació en què es troben.

D’altra banda, l’any 2017, els Mossos d’Esquadra han realitzat 615 presentacions/col·loquis en l’àmbit de la violència masclista i domèstica amb un total de 18.842 assistents de diferents col·lectius. Les presentacions realitzades els anys 2017 i 2016 s’han adreçat principalment als col·lectius següents: docents, dones, empresaris, persones grans, institucions, joves, nouvinguts, veïns, persones amb discapacitat, pares i mares.

Deixa un comentari