Publicat el 19/02/2020

El dimoni que cremarà la Nit de Sant Anastasi durant les Festes de Maig s’inspira en el 150 aniversari de la fàbrica de l’Anís del Mono de Badalona

Aquest dimecres s’ha fet pública l’obra guanyadora del 22è concurs ‘Crema’l tu!’, el premi de disseny del Dimoni de Badalona que convoca l’Ajuntament per seleccionar el Dimoni de les Festes de Maig que es cremarà durant la nit de Sant Anastasi. El disseny guanyador ha estat “Dimoni Moníssim”, una obra del dissenyador gràfic badaloní Albert Navarro que evoca una efemèride històrica que té lloc aquest any 2020: els 150 anys de la fàbrica de l’Anís del Mono de Badalona. L’obra va ser seleccionada aquest dilluns 17 de febrer per un jurat format per persones i entitats relacionades amb la cultura entre les 104 propostes presentades al concurs.
La presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde de Badalona, Álex Pastor; de la regidora de Cultura i Esports, Helena Bayo; i del guanyador del concurs Crema’l tu!, Albert Navarro.

Durant la roda de premsa l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, ha afirmat que “cada any per aquestes dates es dona el tret de sortida de les Festes de Maig amb la presentació del Dimoni”. L’alcalde ha destacat que “en aquesta ocasió, a més, fa 80 anys que la ciutat celebra la plantada del Dimoni a la platja, 80 anys en els quals la ciutat ha recollit aquesta tradició com un emblema imprescindible i un dels moments de l’any més esperats”. Finalment, l’alcalde ha agraït el treball de tots els artistes que han enviat el seu disseny i ha felicitat l’Albert Navarro “per fer la proposta més atractiva per a la majoria del jurat”.

Per la seva part, Albert Navarro ha explicat que “per provar de seduir al jurat”, aquest any ha apostat per “dibuixar un dimoni commemoratiu que evoqués una efemèride històrica, com el fet de conservar i en actiu 150 anys després la fàbrica on es produeix un licor conegut arreu, així com l’ampolla diamantada que ha marcat la línia d’estil d’altres anisats, i que va associat al nom de la ciutat i del seu patrimoni industrial”. “El mono més popular que coneixem, a part del nostre, també és el cinematogràfic King-Kong, pel que he barrejat la idea d’un mono grandíssim, més mono que dimoni, Moníssim, vermellós i amb cua, amb intenció d’agradar i no fer por, amb banyes petites, cert, però amb banyes!”, ha afegit.

L’encarregat de fer realitat aquest disseny serà un any més Ramon de los Heros, membre del Jurat, artista plàstic i especialista en la construcció d’escenografies. La figura del Dimoni es plantarà a la platja, al davant de la Rambla a l’alçada del monument a Roca i Pi, a primers del mes de maig i es cremarà la Nit de Sant Anastasi, el 10 de maig. La Cremada del Dimoni compleix enguany 80 anys ja que és una activitat cultural que se celebra a Badalona des de l’any 1940. L’any 1991 va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1999, el disseny del Dimoni es tria a partir del concurs Crema’l tu!.
Les dues obres finalistes han estat “Dimoni, quins fums!” de Xavier Suàrez Rodríguez i “El temps s’ha tornat boig” d’Irad Perramon Prats.

Les festes de maig a les xarxes socials
Amb la tria del Dimoni comença el compte enrere per a l’inici de les Festes de Maig 2020. Coincidint amb aquesta data, l’Ajuntament de Badalona activa novament les xarxes socials de Festes de Maig amb el nom d’usuari @festesdemaig, a Instagram, Twitter i Facebook, on es recolliran imatges i informació sobre els preparatius i actes de les Festes de Maig.

 

Deixa un comentari