Publicat el 17/04/2020

En tres setmanes han arribat 650 tones de mascaretes, bates i barrets

La incineradora de la Planta de Valorització de Residus de Mataró és l’encarregada de destruir bona part del material sanitari infecciós que surt dels hospitals catalans durant la crisi del coronavirus. Normalment les mascaretes, bates i barrets s’envien a uns centres especials on es vaporitzen i trituren abans d’enviar als abocadors, però l’augment d’aquests residus ha col·lapsat les plantes especialitzades. En les últimes tres setmanes, fins a la incineradora de Mataró han arribat 650 tones de residu sanitari infecciós –uns 15 camions diaris– provinent de més de 30 hospitals de Barcelona i la seva àrea metropolitana, de la Catalunya central i de les comarques gironines, segons ha explicat a l’ACN el director de la planta, Carles Salesa.

El tractament que es fa d’aquests residus, un cop arriben a la planta, és pràcticament el mateix que el dels residus municipals, amb l’única diferència que el residu sanitari no passa per la fase de pretractament a la que sí se sotmet la brossa dels contenidors del rebuig, i s’envia directament a incineració per valoritzar i convertir en energia.
Quan els camions arriben a la planta es procura que no estiguin en contacte amb la resta de camions que traslladen la brossa municipal dels pobles del Maresme i el Vallès Oriental als que dona servei la instal·lació. Descarreguen directament a la fossa on també hi ha el rebuig que ja ha passat pel pretractament i se li dona prioritat a l’hora d’enviar a cremar.
De fet, quan els camions de material sanitari surten per la porta, el primer que es fa és començar a incinerar aquestes càrregues, de manera que es minimitza la presència de material infecciós a la planta. La combustió és a uns 1.000 graus –als centres especialitzats es vaporitza a 135 graus–, una temperatura que fa “impossible” que cap organisme pugui sobreviure.

Pel que fa a la seguretat a la planta, el seu director, Carles Salesa, explica que no s’ha hagut d’adoptar cap mesura addicional per la presència del material infecciós ja que la instal·lació està “totalment automatitzada” i no hi ha cap manipulació manual ni contacte amb el material sanitari infecciós.

Els 30 hospitals que envien els seus residus a Mataró són del Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Gironès, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Bages, la Garrotxa, el Ripollès i l’Anoia. En funció de l’evolució de la pandèmia, no es descarta que més hospitals hagin de derivar els seus residus a la planta de Mataró.

ACN Mataró
Foto: Bosses amb residus sanitaris, a punt d’entrar a incineració, a la planta de tractament de Mataró,

Deixa un comentari