Publicat el 24/06/2017

Davant de l’informe desfavorable del Consell d’Alcaldes a la creació d’un nou servei que vetlli per la gestió sostenible dels boscos del Maresme i busqui recursos per lluitar contra el Tomicus, el Consell Comarcal fa un replantejament i només donarà suport als ajuntaments que ho sol·licitin prèvia signatura d’un conveni.

Tot i això, segons ha manifestat el president Miquel Àngel Martínez, “no podem renunciar al nostre paper de defensa territorial i, per tant, seguirem fent d’observatori de l’expansió de la plaga i reclamant la inversió necessària, tant en matèria de boscos com de rieres”.

El Consell d’Alcaldes celebrat el passat 20 de juny va emetre un informe desfavorable a la creació del nou servei comarcal d’Agència de Boscos del Maresme argumentant que qui té les competències en aquesta matèria és la Generalitat i qüestionant el nom del servei. Aquestes argumentacions van obtenir el suport de 15 alcaldes i alcaldesses (ERC, CUP i Agrupació Veïns Sant Cebrià), mentre 10 (PDeCAT i PSC) es van posicionar a favor del nou servei i un alcalde (ERC) es va abstenir.

Tot i que l’informe del Consell d’Alcaldes no és vinculant perquè qui té capacitat per crear o suprimir un servei és el Plenari del CCM, el Govern comarcal ha considerat que no pot actuar d’esquenes al territori, però, a la vegada, tampoc pot tancar els ulls i romandre passiu davant d’un dels majors estralls que està vivint la comarca. A més, segons explica el Conseller de Medi Ambient, Josep Triadó, “hi ha diferents ajuntaments que  ens han demanat suport i vulneraríem la vocació d’assistència als municipis d’aquesta administració si no atenguéssim les seves peticions”. Davant d’això, el Govern del Consell Comarcal ha decidit reformular les prestacions oferint un “servei a la carta” que permeti donar assistència als municipis que el sol·licitin i no actuar en aquells que no el necessitin.

En aquest sentit, el Consell Comarcal ha congelat les actuacions programades, a nivell municipal, per als propers 15 dies i ha comunicat als ajuntaments que per intervenir necessita una petició oficial i la signatura del corresponent conveni.

Paral·lelament, el Consell Comarcal demana al Departament d’Agricultura de la Generalitat, que és qui té les competències, que expliqui el seu pla d’actuació al Maresme per frenar l’expansió de la plaga i el calendari d’inversions.  Segons l’estudi presentat per la Diputació de Barcelona sobre la situació dels boscos del Maresme i part del Vallès Oriental, 850 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables i es necessitarien 2.5 milons d’euros per retirar tots els exemplars afectats. Aquesta és, ara per ara, la única forma de combatre l’expansió de la plaga i reduir el risc d’incendis forestals.

D’altra banda, Miquel Àngel Martínez va avançar que la reformulació del servei no implica que el Consell Comarcal es desentengui del problema. “Continuarem trucant a totes les portes per aconseguir la implicació de tothom perquè el temps corre contra els interessos de la comarca”, segons va manifestar.

Deixa un comentari