Publicat el 04/07/2022

Enguany, es compleixen 250 anys de les relíquies de les santes Juliana i Semproniana a Mataró (1772-2022)

 

 

 

La Basílica de Santa Maria, en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal del Maresme i el Museu Arxiu de Santa Maria, ha programat un seguit d’activitats relacionades amb l’històric esdeveniment.

A la capella de les Santes, tindran lloc quatre conferències que versaran sobre els primers segles del cristianisme (les persecucions dels cristians) i sobre el Mataró de finals del segle XVIII (la ciutat que va aconseguir les relíquies de les Santes).

Torna l’organista Raúl Prieto a la Basílica de Santa Maria amb un extraordinari concert d’orgue de les Santes, mentre que l’equip del Museu Arxiu presenta el llibre Art i festa. Els cartells de Les Santes de Mataró i el número 133 de la revista Fulls del Museu Arxiu.

L’arqueta amb les relíquies de Sant Cugat de Santa Maria del Mar romandran exposades a la Capella de les Santes entre els dies 15 i 27 de juliol. A més, en l’acte de presentació de la revista Fulls, també es presentaran les donacions del quadre de les Santes de Can Plana i de la talla de la Puríssima de Can Martí Julià.
De forma especial s’han programat quatre visites guiades gratuïtes a la Capella i el Museu de les Santes. Aquesta és l’única activitat per la qual cal inscripció prèvia.

Actes de commemoració dels 250 anys del trasllat de les Santes – Juliol del 2022

 Cicle de conferències: 19 h · Capella de les Santes de la Basílica de Santa Maria de Mataró

  • Divendres 8: “La persecució dels cristians als segles iii i iv”. Andreu Muñoz, Dr. en arqueologia clàssica i director del Museu Bíblic de Tarragona i del Museu Diocesà de Tarragona.
  • Dissabte 9: “En el 250è aniversari de l’arribada de les relíquies de les Santes a Mataró”. Joan Giménez, Dr. en Història.
  • Divendres 15: “L’expansió del cristianisme a Hispània entre els segles i i iv”. Albert Viciano, Dr. en Teologia i Filologia clàssica i vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià.
  • Dissabte 16: “De l’arribada de les relíquies de les Santes fins a la seva proclamació com a patrones de la ciutat (1772-1852)”. Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme i professor a la Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià.

Actes culturals

  • Dimecres 13, 19 h: Presentació del llibre Art i festa. Els cartells de Les Santes de Mataró, una obra de l’equip del Museu Arxiu de Santa Maria, editada per Efadós, a l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro (La Riera, 92).
  • Dissabte 16, 21 h: Concert d’orgue “Les Santes”, a càrrec de l’organista Raúl Prieto, a la Basílica de Santa Maria.
  • Dimecres 20, 19 h: Presentació del número 133 de la revista Fulls del Museu Arxiu i presentació de les donacions del quadre de les Santes de Can Plana i de la talla de la Puríssima de Can Martí Julià, a la seu del Museu Arxiu de Santa Maria (c. Beata Maria, 3).

Visites guiades a la Capella i el Museu de les Santes

Gratuïtes, per a públic en general, els dies:
– divendres 8, 18 h
– dissabte 9, 11 h
– divendres 15, 18 h
– dissabte 16, 11 h
(màxim de 15 persones per grup)
Informació i reserves al correu electrònic: reserves.museuarxiu@gmail.com

L’arqueta amb les relíquies de Sant Cugat de Santa Maria del Mar romandran exposades a la Capella de les Santes de la Basílica de Santa Maria entre els dies 15 i 27 de juliol.

Redacció
Imatge i font: Museu Arxiu de Santa Maria

 

Deixa un comentari