Publicat el 19/10/2016

La tradició marca que per Santa Teresa, que se celebra el 15 d´octubre, es comenci a sembrar el pèsol garrofal. Tot i que cada vegada queden menys pagesos, a Llavaneres encara hi ha quatre hortes que cultiven aquesta varietat autòctona, protegida amb una marca de garantia de qualitat, que només obtenen hortes de Llavaneres: Rabassa, Pera Vivan, Marcó i Graupera.

La llavor, que s´ha d´enterrar lleugerament, és un pesol assecat que els pagesos han guardat de la collita que es va recollir durant el primer trimestre de l´any. Una llavor que han hagut de mantenir en fresc perquè durant l´estiu fa massa calor i s´assecaria massa. Un cop plantada, al cap de cinc o sis dies la llavor ja ha grillat i es pot començar a veure els primers brots. Les condicions metereològiques són les que marcaran si serà una bona collita. El pèsol sobretot vol temperatures fresques. Es calcula que per cada planta es cullen 1,2 Kg de pèsols.

Si el temps acompanya i no hi ha gelades ni ventades, la collita comença a principis de febrer però el fort és per Sant Josep fins a finals d´abril. 

Des de l´any passat la Regidoria de Promoció Econòmica, Empresa, Comerç i Turisme està treballant per crear una Denominació d´Origen Protegida (DOP) a l´entorn del pèsol garrofal de Llavaneres. Els marcadors genètics hauran d´establir la qualitat del pèsol garrofal de Llavaneres. Per tant, les hortes que vulguin tenir la DOP hauran de passar un control estricte, segons informa el consistori de la localitat.

Precisament, aquest 2016 és l´Any Internacional dels Llegums i Llavaneres s´hi ha volgut afegir per reivindicar les propietats del pèsol garrofal, amb marca de garantia de qualitat.

Deixa un comentari