Publicat el 02/06/2022

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies

 

 

 

Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La mostra Caput aut navis proposa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.

A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers (on es va exhibir de desembre de 2018 a març de 2019), la mostra convida a fer un passeig per l’univers del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval.

Estructurada en sis àmbits  -Jugar a cuinetes, Sons i bales, Alea iacta est, Golafre!, A jugar! i Caput aut navis – l’exposició fa un recorregut temàtic i lúdic pel món del joc a partir de tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements.

Com a activitat vinculada, es programa el taller en família “Lvdi romanorum: jugar a la manera grecoromana” que mostra jocs de l’antiguitat grecollatina de taula i terra, tant d’interior com a l’aire lliure, el divendres 8 de juliol de 18 a 21 h.

Vídeos accessibles i web de jocs amb història
L’exposició s’ha concebut com una mostra inclusiva, didàctica i interactiva, que posa a l’abast del visitant una sèrie de recursos destinats a facilitar i enriquir la visita per a tothom.

Al portal del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil es presenten vuit vídeos especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives on hi ha els continguts en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Per completar la visita s’ha habilitat l’espai web  Jocs amb història on es recullen alguns jocs que formen part de la nostra herència i d’un patrimoni universal que encara avui amb variants, es continuen jugant.
La morra, el marro de 9 o l’alquerc són jocs mil·lenaris que s’estengueren per tota la Mediterrània i dels quals a Catalunya s’han trobat gravats al·lusius procedents de diferents èpoques.
L’actual 3 en ratlla, molt conegut encara avui en dia, forma part d’una gran família de jocs presents arreu d’Europa i que té el seu origen en el marro de 9. El web permet jugar en línia a alguns d’aquests jocs i també presenta vídeos descriptius.

Itinerància per la Xarxa de Museus Locals
L’exposició va començar la itinerància al Museu Arqueològic de l’Esquerda a principis del 2020, i abans d’arribar Calella ha visitat el Museu de Mataró Can Serra Història de la Ciutat, el Museu Molí Paperer de Capellades, el Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses de Tona, el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, el Museu de la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i el Museu de la Torneria de Torelló.

 

Redacció
Imatge i font: Diputació de Barcelona

Deixa un comentari