Publicat el 09/10/2020

 

Sant Vicenç de Montalt se suma al conjunt de municipis que han ofert els seus espais per garantir les donacions de sang a Catalunya

El diumenge, 11 d’octubre, el Centre Cívic El Gorg disposarà d’un espai de donació, de 10 a 14 h. Per tal de realitzar les donacions de sang i plasma amb seguretat, les persones que vulguin participar en aquesta jornada d’acapte hauran de sol·licitar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat.
El Banc de Sang, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segueix les mesures de prevenció i seguretat i les aplica al conjunt de les seves campanyes des de l’inici de la Covid-19.
Les persones donants disposen de gel esterilitzant en arribar a l’espai, han de guardar una distància mínima de seguretat amb la resta de persones i tenen un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari, entre d’altres.
Cal recordar, a més, que la Covid-19 no es pot transmetre per la sang, sinó per via respiratòria, amb la qual cosa el procés de donació i transfusió disposa de la seguretat habitual.

Poden donar sang : les persones d’entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut.  Les dones poden donar tres vegades l’any i els homes poden fer-ho un màxim de quatre cops. També serà necessari deixar passar dos mesos entre donació i donació.
Per a la seguretat de les persones donants i receptores, abans de realitzar la donació es realitza una entrevista mèdica i es comprova la pressió i el nivell d’hemoglobina.
Les persones que hagin estat afectades per la Covid-19 o hagin estat en contacte amb algú que hagi patit la malaltia, hauran d’esperar un mes abans de poder donar sang, com a mesura de prevenció.

Qui pot donar plasma?
Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més, si has donat sang, has d’esperar sempre dos mesos per a la teva propera donació.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

 

Deixa un comentari