Publicat el 25/01/2019

La ciutat, que pren el relleu de Begur, aplegarà 550 dansaires de ball de gitanes provinents de diverses localitats vallesanes

Els dies 27 i 28 d’abril totes les entitats que formen l’Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès es desplaçaran a Calella per al nomenament de la ciutat com a Capital del Ball de Gitanes del Vallès 2019.

La iniciativa neix de la sensibilitat de totes de les entitats associades  per donar a conèixer les Gitanes del Vallès fora dels vallesos. El 2017 el municipi de Perpinyà es va estrenar com a seu de la 1a Ciutat Gitanera, en el marc de les Diades d’Adifolk a Perpinyà (DAP). Després va ser Begur i ara és el torn de Calella, canviant la denominació com a Capital del Ball de Gitanes del Vallès, amb la voluntat de promoure la cultura popular a través de la divulgació d’aquesta dansa plenament consolidada a Catalunya des de finals del segle XVIII.

La celebració d’aquest esdeveniment tindrà un format de dos dies. El primer dia, dissabte, les colles participants ballaran els repertoris de les gitanes no clàssiques, perquè el públic gaudeixi de la riquesa dels balls i sobretot de l’evolució que han fet. Diumenge al matí serà la diada gitanera, pròpiament dita, amb un gran seguici de fins a 550 balladors/es que aniran pel centre de Calella, acompanyats dels personatges de les gitanes: el Capità Cavall, el Diablot, els Avis i els Diablots. Es preveu que es desplacin aproximadament unes 1.200 persones.

L’Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès és una entitat inscrita com a Federació en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya i són membres del Consell de l’Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i membres del Consell de Federacions ADIFOLK.

Deixa un comentari