Publicat el 11/07/2017

La construcció d’un ecosistema urbà innovador en envelliment actiu i saludable, experiència badalonina que obté el segell de Bona Pràctica del programa europeu URBACT. Es tracta d’una de les 97 iniciatives reconegudes de les 270 que optaven ser-ho

L’experiència de Badalona “Construint un ecosistema urbà innovador en envelliment actiu i saludable” ha obtingut el segell de Bona Pràctica d’URBACT, un programa europeu d’aprenentatge i intercanvi que promou el desenvolupament urbà sostenible integrat.

URBACT facilita que les ciutats europees treballin conjuntament en el desenvolupament de solucions efectives i sostenibles als principals reptes que afronten, compartint bones pràctiques i l’experiència adquirida i integrant dimensions econòmiques, socials i ambientals.

L’organització sanitària municipal Badalona Serveis Assistencials (BSA) va ser l’encarregada de presentar la proposta badalonina a la convocatòria oberta per URBACT per tal de recollir aquestes solucions i compartir-les i difondre-les arreu d’Europa. De les 270 propostes de 29 països que van concórrer a la convocatòria, un total de 97, procedents de 25 països, han obtingut el segell que les acredita com a Bona Pràctica.
El projecte municipal de promoció de la salut i prevenció de malalties “Badalona, cap a una ciutat saludable”, la càtedra constituïda entre la Universitat Oberta de Catalunya i BSA per a la recerca aplicada i l’anàlisi de dades en salut, i el reconeixement de la Comissió Europea a Badalona com a lloc de referència (Reference site) en matèria d’innovació en envelliment actiu i saludable són alguns dels elements en què es fonamenta l’experiència badalonina que ha obtingut el segell de Bona Pràctica.

URBACT atorga aquest segell a les pràctiques que han demostrat que funcionen correctament, garantint els resultats desitjats, i que es podrien recomanar com a model. Han de desenvolupar-se de manera participativa, és a dir, implicant tots els actors rellevants sobre el terreny. Són experiències d’èxit, que han estat provades i validades, i que mereixen ser compartides per tal que el major número de ciutats pugui adoptar-les.

D’altra banda, cal destacar la vinculació de Badalona amb una altra experiència que ha aconseguit el segell de Bona Pràctica URBACT, concretament amb la xarxa “El Perfil de la Ciutat”, constituïda per 14 ciutats catalanes i coordinada per Terrassa i que porta a terme un programa de Recerca i Desenvolupament col·laboratiu, integrat i continu per obtenir indicadors per mesurar la qualitat de vida i la sostenibilitat a escala local.

Totes les bones pràctiques es presentaran a l’URBACT City Festival, que se celebrarà a Tallin del 3 al 5 d’octubre i al qual és previst que assisteixin més de 450 professionals d’arreu d’Europa.

El programa URBACT és finançat conjuntament per la Comissió Europea, a través del Fons Europeus de Desenvolupament Regional, i els Estats membres. Per al 5è tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Justa i Inclusiva, Francesc Ribot, l’obtenció del segell de Bona Pràctica URBACT “és un reconeixement a la tasca de moltes persones i moltes organitzacions de la ciutat de Badalona que treballen diàriament per millorar la qualitat dels serveis de salut que es presten a la ciutadania”. Per al regidor, “aquest nou reconeixement referma el compromís de l’Ajuntament per la inclusió de la salut en totes les polítiques i per l’aposta per la innovació que ens posiciona com una de les ciutats de referència a Europa”.

 

 

 

Deixa un comentari