Publicat el 16/11/2017

És tracta d’una iniciativa de l’entitat Ecovidrio, amb la implicació de 12 municipis catalans, per conscienciar dels beneficis d’utilitzar els contenidors verds

Badalona és una de les dotze ciutats catalanes que participen en la campanya impulsada per Ecovidrio El Contenidor d’Or que pretén conscienciar sobre la importància i els beneficis del reciclatge dels envasos de vidre. L’objectiu és superar la taxa de quilograms de reciclatge per cada habitant, que a Badalona és de 10,5.

Ecovidrio, que és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge d’envasos de vidre a Espanya, ha posat en marxa una campanya que inclou un concurs que premia el compromís de la ciutadania amb el reciclatge. La iniciativa s’ha presentat aquest matí en roda de premsa amb la gerent a Catalunya d’Ecovidrio, Sílvia Mayo, i el regidor d’Espais Públics de l’Ajuntament de Badalona, Francesc Duran. La campanya, que s’allargarà fins al 30 d’abril de l’any vinent, vol incrementar la taxa de reciclatge de vidre, és a dir els quilograms reciclats per cada habitant, conscienciant la ciutadania sobre els beneficis ambientals, socials i econòmics del reciclatge.

Durant la campanya, cada mes es quantificaran els residus de vidre que es reciclen en cada municipi participant i es compararan amb els reciclats durant el mateix mes de l’any anterior. Es tracta que cada ciutat superi la seva pròpia taxa de reciclatge de vidre. Els municipis que participen, a més de Badalona, són el Prat de Llobregat, Girona, Granollers, Lleida, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Premis mensuals i un guanyador final
El municipi que més augmenti cada mes, en percentatge, el vidre reciclat aconseguirà El Contenidor d’Or, un trofeu que podrà lluir en un espai emblemàtic de la ciutat en reconeixement del compromís de tot el veïnat amb el reciclatge del vidre. En el cas de Badalona s’ha previst a la plaça de l’Alcalde Xifré. A més, el guanyador final podrà fer realitat un projecte de ciutat, com per exemple un parc infantil, un projecte d’una entitat o ONG local, materials per a un equipament cultural o associatiu o el patrocini d’un equip esportiu. El volum del reciclatge es podrà seguir a través de la pàgina web el contenidordor.cat.

Dades del reciclatge de vidre a Badalona
L’any passat es van reciclar a la ciutat un total de 2.274.880 quilos d’envasos de vidre, fet que suposa que cada persona va reciclar una mitjana de 10,55 quilograms. Aquest volum no s’ha incrementat durant els darrers anys pel menor consum a causa per la crisi econòmica i per la incorrecta separació en origen. Per corregir aquest fet s’han elaborat cartells i díptics informatius que es distribuiran a les oficines de districte, als centres cívics i als centres escolars per arribar millor a la ciutadania i sensibilitzar-la sobre els nous hàbits de reciclatge, com és el cas de la separació en origen.

En total, a Badalona hi ha instal·lats 554 contenidors per als residus d’envasos de vidre, la qual cosa representa una mitjana de 389 habitants per contenidor.

Beneficis del reciclatge de vidre
El 100% del vidre dipositat al contenidor verd es recicla i s’utilitza per fabricar nous envasos de vidre, aconseguint nombrosos beneficis mediambientals, socials i econòmics. Amb un gest tan senzill com separar els residus d’envasos de vidre, es redueixen les emissions de CO2 i el consum d’energia, s’estalvien matèries primeres, es frena la crescuda dels abocadors i es creen nous llocs de treball.
Ecovidrio, s’encarrega de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya des de 1998. Els sectors integrats a Ecovidrio representen més del 3% del PIB espanyol i comercialitzen el 99% dels envasos de vidre.

En l’acte de presentació de la campanya, el regidor d’Espais Públics i mobilitat, Francesc Duran, s’ha mostrat convençut de que participar en aquest concurs “és una molt bona notícia per Badalona, ja que, més enllà del possible premi, fomentem el reciclatge i la separació dels residus entre tota la ciutadania i ajudem a construir el model de ciutat sostenible en el que estem treballant”.

La gerent d’Ecovidrio a Catalunya i Balears, Sílvia Mayo, també ha insistit en la influència positiva que té el concurs en els municipis que hi participen.“Amb la seva participació Badalona millorarà la seva taxa de reciclatge gràcies a les accions dels seus veïns i veïnes; per això ens agrada premiar el compromís i col·laboració de la ciutadania” ha destacat Mayo.

 

Deixa un comentari